1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. D-vitamiini

D-vitamiini on sekä hyödyksi että haitaksi odottajalle

D-vitamiinista on uusien tutkimusten mukaan sekä hyötyä että haittaa raskauden aikana. Tampereen yliopistossa loppuviikosta tarkastettavien väitöstutkimusten mukaan D-vitamiini vähentää munasarjasyövän riskiä. Sen sijaan raskaudenaikaisen rintasyövän riski voi kolminkertaistua, jos D-vitamiinitasot ovat koholla.

Kuva: Pekka Sipilä / YLE

Kaksi syöpäsairauksien ja D-vitamiinin välisiä yhteyksiä käsittelevää väitöstutkimusta tarkastetaan Tampereen yliopistossa lauantaina. Sekä nigerialainen Adetunji Toriola ja kamerunilainen Calypse Bessem Agborsangaya valmistuvat EU-rahoitteisesta molekyyliepidemiologian ja biopankkitutkimuksen SoE-tohtorikoulutusohjelmasta.

Toriolan tutkimuksen otsikko on suomeksi Epidemiologinen tutkimus D-vitamiinin roolista munasarjasyövän etiologiassa. Toriola on suorittanut lääkärin tutkinnon Nigeriassa.

- Haluan työskennellä tehtävässä, jossa voin merkityksellisesti osallistua maailmanlaajuisen terveyden edistämiseen ja auttaa muuttamaan kansanterveyttä yksilön terveydeksi. Voin tehdä työtä missä vain missä voin yhdistää kliinisen, kansanterveydellisen ja epidemiologisen osaamiseni, Toriola sanoo.

Agborsangayan tutkimuksen otsikko on suomeksi Raskaudenaikaisen rintasyövän biomarkkerit. Agborsangaya on suorittanut tutkintonsa Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa.

- Valmistuttuani Tampereelta haluaisin työskennellä kansanterveyden tutkijana, mieluiten kehittyvässä maassa. Erityisesti olen kiinnostunut Afrikasta, Agborsangaya kertoo.

Tampereen yliopiston kansainvälinen epidemiologian tohtorikoulutusohjelma on toiminut jo 20 vuotta. Se on tarkoitettu epidemiologiaan suuntautuneille tutkijoille, joiden tausta on kansanterveystieteessä, lääketieteessä tai tilastotieteessä. Ohjelmaan otetaan uusia opiskelijoita seuraavan kerran syksyllä 2011.