Suomalainen sarjakuva vahvasti esillä Ranskan Angoulêmessa

Suomalainen sarjakuva panostaa entistä enemmän kansainväliseen näkyvyyteen. Suomen kirjallisuuden vientiorganisaatio FILI on ensimmäistä kertaa esillä omalla messupaikallaan alan tärkeimmillä messuilla Ranskan Angoulêmessa.

kulttuuri
sarjakuvaa luonnostellaan
YLE
sarjakuvaa luonnostellaan

Kaksi suomalaissarjakuvaa on valittu myös festivaalien viralliseen kilpailusarjaan. Aapo Rapi ja Ville Ranta valittiin kilpailusarjaan ranskaksi käännetyillä teoksillaan.

- Samassa kilpailussa on mukana sellaisia tekijöitä, joita olen ihaillut joskus 13-vuotiaana. Olen kyllä todella imarreltu. Pidän vähän epäoikeudenmukaisenakin sitä, että minut laitetaan moisten vanhojen mestareiden kanssa samaan liigaan, iloitsee sarjakuvataiteilija Aapo Rapi.

Suomalaiset esillä vihdoinkin omassa esittelypöydässään

Suomen kirjallisuuden vientiorganisaatio FILI on liittänyt Angoulemen vuosittaiseen kirjamessukalenteriinsa. FILI:n omalla esittelypöydällä haetaan uskottavuutta.

- Aiemmin marssin vain reppu selässä suomalaisen sarjakuvan kirjastojen kanssa kustantajien ständeille. Nyt olen voinut ottaa kustantajiin yhteyttä etukäteen ja sanoa, että meillä on täällä Filin ständi. Täällä on koko tuotanto tarjolla ja nähtävänä. Kustantajat todella tulevat tänne ja saamme heidän edustajansa kaapattua paremmin haltuumme, hymisee suomalaista sarjakuvaa maailmalle vienyt sarjakuvaneuvos Kirsi Kinnunen tyytyväisenä.

Aasialainen sarjakuva jyllää edelleen

Pohjoisella ulottuvuudella onkin tekemistä. Esimerkiksi Aasialla on kokonaan oma alueensa festivaalien päätelttassa. Japanin mangan ja muun tuotannon rinnalle puskee kiinalainen sarjakuva. Kommunistisensuurin paineessa paljasta pintaa katsotaan läpi sormien, mutta rohkea yhteiskuntakritiikki on yhä tabu.

- Kiinassa ei ole kovinkaan helppoa tehdä poliittista sarjakuvaa. Mutta kyllä meille annetaan jonkun verran tilaa ja jotain voimme aina kertoa, pohtii sarjakuvataiteilija Zhang Xun.

Angoulêmin sarjakuvamessut ovat käynnissä sunnuntaihin 30.1.2011 saakka.

Lähteet: YLE Uutiset / Raine Tiessalo / Päivi Puukka