Kuubalainen toisinajattelija pidätettiin kolmesti kahden vuorokauden aikana

Kuuba on jälleen pidättänyt tunnetun toisinajattelijan Guillermo Farinasin. Pidätys on jo kolmas kahden vuorokauden sisällä. Kolmannen pidätyksensä jälkeen syömalakollaan maailmanmaineeseen noussut Farinas toimitettiin sairaalaan rintakipujen vuoksi.

Ulkomaat
Guillermo Farinas
Reuters

Tarkempaa tietoa Farinasin kunnosta ei ole. 49-vuotiaan aktivistin tiedetään kärsivän ainakin epilepsiasta.

Ensimmäisen kerran Farinas pidätettiin keskiviikkona iltapäivällä paikallista aikaa, kun tämä ja parikymmentä muuta aktivistia yrittivät estää perheen häätöä asunnostaan Santa Claran kaupungissa.

Toinen pidätys tehtiin myöhään torstaina aktivistien marssittua paikalliselle poliisiasemalle, jossa kolme heidän ystäväänsä oli pidätettyinä.

Farinas sai viettää yön putkassa ja vapautui perjantaiaamuna. Vapautta ei kestänyt taaskaan pitkään, vaan kolmannen kerran Farinas pidätettiin perjantaina vain muutamia tunteja vapautumisensa jälkeen. Tällä kertaa Farinas tovereineen oli laskemassa kukkia kansallissankari Jose Martin haudalle.

Ensimmäisen pidätyksen jälkeen Farinas kertoi viranomaisten halunneen hänen allekirjoittavan lausunnon, jossa aktivistit olisivat tunnustaneet olevansa "potentiaalinen uhka yhteiskunnalle". Hän ei kuitenkaan ollut allekirjoittanut paperia. Kolmen allekirjoitetun lausunnon jälkeen allekirjoittaneet joutuvat Farinasin mukaan oikeuteen.

Farinas oli viime vuonna yli neljän kuukauden ajan syömälakossa, jolla hän vaati sairastuneiden poliittisten vankien vapauttamista. Farinas lopetti syömättömyytensä, kun presidentti Raul Castro vapautti 52 poliittista vankia.

Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinnolla sittemmin palkittu Farinas aloitti syömälakon helmikuussa sen jälkeen, kun toinen syömälakossa ollut kuubalainen toisinajattelija, Orlando Zapata, menehtyi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters