1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Koko Egyptissä ulkonaliikkumiskielto - väkivalta kiihtyy

Sotilaat ovat tulleet kaduille Egyptissä ensimmäistä kertaa neljä päivää jatkuneiden mielenosoitusten aikana. Sairaalalähteiden mukaan 13 ihmistä on kuollut Suezin kaupungissa. Kairossa kuolleita kerrotaan olevan viisi ja loukkaantuneita yli tuhat.

Ulkomaat

Aluksi Kairoon, Aleksandriaan ja Sueziin julistettu ulkonaliikkumiskielto on valtiollisen television mukaan laajentunut koko maahan. Ulkonaliikkumiskielto kestää iltakuudesta aamuseitsemään.

Hallitsevan puolueen puoluetoimisto sytytettiin Kairossa tuleen pian ulkonaliikkumieskiellon alkamisen jälkeen. Myös puolueen aluetoimistoja on sytytetty tuleen eri puolilla maata. Mielenosoittajien kerrotaan saartaneen ulkoministeriön sekä valtiollisen television ja radion rakennukset ja yrittävän tunkeutua niihin.

Poliisi on koko päivän yrittänyt kovin ottein nujertaa presidentti Hosni Mubarakin vastaisia, "Vihan perjantaiksi" nimettyjä mielenosoituksia useissa kaupungeissa. Uutistoimisto AP:n mukaan Kairon keskusaukiolla mielenosoittajat ovat ajaneet poliiseja takaa, ja osa poliiseista on riisunut univormunsa ja liittynyt mielenosoittajien joukkoon.

Ylen toimittajan Sanna Negusin mukaan tuhannet ihmiset osoittivat mieltään eri puolilla Kairoa ennen ulkonaliikkumiskiellon alkamista. Paikoin mielenosoittajien ja poliisien välillä on ollut yhteenottoja, paikoin mielenosoittajat ovat kulkeneet rauhallisesti eteenpäin iskulauseita huutaen. Kokonaiskuvaa tilanteesta ollut vaikea saada, sillä internet ja kännykät eivät toimi.

Mielenosoitukset alkoivat rukousten jälkeen

Kairon keskustaan kokoontui perjantairukousten jälkeen tuhansia ihmisiä, jotka vaativat raivokkaasti Mubarakin ja tämän hallinnon syrjäyttämistä. Poliisi piiritti kivittävää ihmisjoukkoa ja yritti hajottaa sitä vesitykein, kumiluodein ja kyynelkaasulla.

- Alas, alas, Hosni Mubarak, mielenosoittajat huusivat. Uutistoimistojen mukaan väkijoukkoa kokoontui muun muassa presidentinpalatsin liepeille.

Myös Aleksandriassa ja Suezissa poliisi otti käyttöön kyynelkaasun ja kumiluodit mielenosoittajia vastaan. Mielenosoituksia on ollut useissa muissakin kaupungeissa ja niissä kymmeniätuhansia osallistujia.

Egyptin poliisi pidätti neljä ranskalaistoimittajaa Kairossa, mutta heidät päästettiin myöhemmin vapaiksi.

BBC:n mukaan sen toimittaja loukkaantui päivällä. Toimittaja sanoo poliisin hakanneen hänet, ja iskevän tarkoituksella ulkomaisia toimittajia vastaan.

Egyptin hallitsevan puolueen kansanedustaja, parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mustafa al-Fekki vaati perjantaina Al-Jazeera -uutiskanavan haastattelussa uudistuksia, jotta vallankumous voitaisiin välttää.

- Eivät turvallisuusjoukot pysty missään päin maailmaa lopettamaan vallankumousta. Vain presidentti Hosni Mubarak voi lopettaa tämän, al-Fekki sanoi.

Ulkoministeri Alexander Stubb kertoo blogissaan tavanneensa perjantaina Egyptin ulkoministerin Ahmad Abu al-Gheitin Etiopian Addis Abebassa. Stubbin mukaan ministeri ei ole huolestunut maansa tilanteen vuoksi, eikä usko levottomuuksien leviävän.

Hallitus valmistautui mielenosoituksiin huolellisesti

Hallitus valmistautui kiivaasti kansannousun toistaiseksi suurimpaan mielenosoitukseen. Sekä hallitus että sitä vastaan kapinoiva oppositio ovat ratkaisun edessä - joko vallankumous onnistuu tai kansannousu nujerretaan kovin ottein.

Egyptin oppositio kutsui koolle kaikki hallituksen ja presidentti Hosni Mubarakin vastustajat yhteiseen voimannäyttöön. Suurin oppositioryhmä Muslimiveljeskunta on painottanut, ettei mielenosoittajien uskonnolla ole merkitystä.

Egyptin internetpalvelut on suljettu. Ihmisten kokoonkutsumisen kannalta tärkeät Twitter- ja Facebook-yhteydet eivät siis toimi. Myös matkapuhelinten SMS-viestit ja BlackBerry Messenger-viestit on katkaistu. Kännykkäyhteydet toimivat huonosti Egyptissä ja ainakin suurimpiin kaupunkeihin saa yhteyden vain lankapuhelinnumeroihin.

Uutistoimistojen mukaan hallitus asetti poliisin ja asevoimat äärimmäiseen hälytystilaan. Kairon keskeiselle Tahrir-aukiolle sijoitettiin terrorisminvastaisia erikoisjoukkoja.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi