Arhinmäki: Suurten puolueiden valta murenemassa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki uskoo, että suurten puolueiden valta on murenemassa. Hänen mielestään YLE Uutisten eilinen kannatusmittaus osoittaa, että keskisuurilla puolueilla on entistä paremmat mahdollisuudet kevään vaaleissa.

talous
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo ArhinmäkiYLE

Ylen TV1:n Ykkösaamussa lauantaina vieraillut Arhinmäki sanoi olevansa pettynyt vasemmistoliiton kannatuksen putoamiseen. Hän kuitenkin muistutti, että ihmiset ovat aiempaa epävarmempia paitsi puolueesta myös äänestämisestään.

- Kolmen suuren puolueen valta on murentumassa. On täysin epäselvää mikä on kolmen suuren järjestys. Ainoa mitä tiedetään on, että vaaleissa Perussuomalaiset varmasti voittaa ja suurten kannatus laskee. Kaikki muu on täysin auki, hän sanoi.

Perussuomalaiset saivat YLE Uutisten tammikuun puoluekannatusmittauksessa kaikkien aikojen korkeimmat kannatuslukemat (16,6 prosenttia), ja samalla ero kolmeen suurimpaan puolueeseen on kaventunut entisestään.

Mittauksen mukaan kokoomusta kannattaa 20,4 prosenttia, SDP:tä 18,9 ja keskustaa 18,5 prosenttia suomalaisista.

Vihreiden kannatus laski 0,3 prosenttiyksikköä 9,2 prosenttiin. Vasemmistoliiton kannatus oli 7,2 prosenttia, eli 0,9 prosenttiyksikköä joulukuista vähemmän.

Perussuomalaisissa huolestuttavia piirteitä

Perussuomalaisten nousussa Arhinmäki näkee yhtäläisyyttä siihen, mitä on tapahtunut muualla Euroopassa. Ihmisten epävarmuus ja muutokset puoluekannatuksissa kasvavat. Hänen mielestään on vaarallista verrata Perussuomalaisia selkeästi rasistisiin puolueisiin. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että puolueessa ja sen liepeillä on väkeä, jonka tarkoitusperät ovat hyvin äärimmäisiä.

Esimerkkinä vaarallisista propagandistisista väitteistä Arhinmäki mainitsi käsityksen, että suunnilleen kaikki ongelmat johtuisivat maahanmuuttajista. Tällainen puhe luo hänen mielestään epämiellyttävää ilmapiiriä.

Oikeudenmukainen verotus tärkeintä

Puheenjohtaja Arhinmäki toi useassa yhteydessä esiin verouudistuksen tarpeen. Esimerkiksi Kokoomuksen suuren johdon sulaminen johtuu hänen mielestään siitä, että ihmiset ovat kyllästyneet puolueen vetämään talouspolitiikkaan, jossa suurituloisten verotusta kevennetään ja samaan aikaan puhutaan leikkauslistoista.

Arhinmäki moitti pääomatulojen 28 prosentin verotusta liian alhaiseksi. Korkeisiin tuloihin hän vaatii myös nykyistä tiukempaa progressiota. Suuret veronalennukset eivät elvytä taloutta.

Perusturvaan ja peruspalveluihin ei Vasemmistoliitto salli koskettavan, vaan vaatii niitä parannettaviksi. Mahdollisia leikkauskohteita voivat puolueen puheenjohtajan mukaan olla sellaiset yritystuet, jotka eivät tuo työtä Suomeen, ja asehankinnat.

Puolustusbudjetissa Arhinmäki säästäisi mieluummin asehankinnoissa kuin varuskunnissa. Aseostot ovat varustautumista Nato-operaatioihin. Varuskunnat sen sijaan ovat merkittäviä alueellisen työllisyyden kannalta.

Kestävyysvaje sumutusta?

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen puheisiin 10 miljardin euron kestävyysvajeesta Arhinmäki ei usko.

-Tässä olemme täysin eri mieltä Kataisen kanssa. Summa on heitetty ilmaan vain keskustelun nostamiseksi. Leikkauslistoja laaditaan, vaikka Katainen sen kiistääkin.

Lähempänä totuutta on Arhinmäen mukaan puolet, noin viisi miljardia. Siihen ovat päätyneet myös tutkimuslaitokset. Vaje on hänen mukaansa syntynyt Suomen tekemän politiikan tuloksena ja se voidaan korjata oikaisemalla verotusta.

Vaalit kerrallaan

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä jää pois moni vanha kaartin edustaja. Seuraava ryhmä onkin nuorempi ja naisvaltaisempi, arvelee Arhinmäki. Uusi työväenluokka on hänen mielestään entistä laajempi, siihen mahtuu niin pienyrittäjä kuin akatemiatutkija.

Puolueen tavoite eduskuntavaaleissa on 20 paikkaa. Voittoa voisi tulla esimerkiksi Helsingissä ja Pohjanmaalla.

Vasemmisto haluaa pitää vaalikeskusteluissa myös Naton esillä, vaikka Arhinmäen mukaan muut puolueet ovat jollain tavalla sopineet vaikenevansa esimerkiksi Afganistanista.

Presidentinvaalissa puolueen lähtökohtana on oma ehdokas. Arhinmäki ei kuitenkaan itse myöntänyt olevansa tästä tehtävästä kiinnostunut.

Lähteet: YLE Uutiset