1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Egyptin lomakohteissa tilanne rauhallinen

Suomalaisten suosimissa Egyptin lomakohteissa tilanne on matkatoimistojen mukaan säilynyt rauhallisena. Tilannetta seurataan kuitenkin jatkuvasti. Ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista Egyptiin, pois lukien Punaisenmeren turistialueet.

Kuva: EPA/Khaled el Fiqi

Suomalaisen Kristina Cruises -yhtiön risteilyasiakkaat jäivät Kairoon yön yli mottiin rajujen mielenosoitusten vuoksi.

Ryhmään kuuluneet 177 suomalaisturistia ja kuusi varustamoyhtiön henkilökunnan jäsentä olivat perjantaina bussimatkalla Gizan pyramidialueella, mutta ryhmä ei päässyt levottomuuksien vuoksi palaamaan Al Sokhnan satamassa olleeseen risteilyalukseen.

Kristina Cruisesin toimitusjohtaja Mikko Partanen kertoo, että Kairon kehätiellä oli sen verran turvallisuusriskiä, että asiakkaat päätettiin majoittaa yöksi hotelliin Gizan alueella. Risteilyasiakkaat pääsivät aamupäivällä takaisin alukselle, joka on jo matkalla kohti Sharm el Sheikhiä, mistä risteilyasiakkaat lentävät Helsinkiin.

Ulkoministeriö on lauantaina varoittanut matkustamasta muualle Egyptiin kuin rauhallisille Punaisenmeren turistialueille. Matkustusvaroitus ei koske Kairon lentokentän kauttakulkuyhteyksiä. Ulkoministeriön suosituksesta kaikki retket lomakohteista Kairoon on toistaiseksi peruttu.

Egypti katkaisi tietoliikenteen

Parituhatta turistia ja egyptiläistä etsi lauantaina Kairon kentällä vapaata lentoa ulos maasta. Brittiyhtiö BMI käänsi reittilentonsa Lontoosta Kairoon puolimatkassa takaisin, sillä aikaistetun ulkonaliikkumiskiellon takia matkustajat eivät olisi ehtineet pois lentokentältä. Useat lentoyhtiöt ovat peruneet lauantaina lentoja Kairoon.

Egyptissä on tällä hetkellä noin 2 500 - 3 000 suomalaislomailijaa eri matkatoimistojen kautta. Pääasiassa matkailijat ovat Hurghadan ja Sharm el Sheikhin turistialueilla, jotka ovat satojen kilometrien päässä levottomuuksien riivaamista Kairosta ja Suezista.

Internetyhteydet eivät tällä hetkellä toimi Egyptissä ja häiriöitä voi esiintyä myös matkapuhelinverkossa. Tietoliikenneyhteyksien pätkiminen on vaikeuttanut muun muassa luottokorttien käyttöä.

Matkatoimistot seuraavat tilanteen kehittymistä Egyptissä. Toimistot ovat yhteydessä Suomen suurlähetystöön Kairossa ja noudattavat turvallisuustilanteen huonontuessa lähetystön sekä Egyptin viranomaisten ohjeita.

Belgiassa matkanjärjestäjät lykkäävät pakettimatkalaisten lähdöt ainakin tiistaihin, mutta muualla Euroopassa matkatoimistot eivät ole toistaiseksi ilmoittaneet peruvansa Egyptin-matkoja.