1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lento-onnettomuudet

Hornet-turman lentäjän tilannetaju häiriintyi

Keskiviikkoiltana Tampere-Pirkkalan lentoasemalla tapahtuneen lentoturman tarkkaa syytä ei vielä tiedetä. Toistaiseksi syyksi on todettu ainoastaan kokeneen lentäjän tilannetajun häiriintyminen.

Eversti Kim Jäämeri esittelee vioittunutta Hornetin siipeä
Pirkkalassa 26.1. tapahtuneen hornet-turman tarkkaa syytä ei pystytä vielä arvioimaan.

Tutkintalautakunta uskoo syyn selviävän, koska koneen turmassa säilyneet tekniset laitteet ovat tallentaneet tapahtumat.

- On selvää, että tilannetaju on häiriintynyt, koska lasku on tehty väärään paikkaan, sanoo Satakunnan lennoston komentaja eversti Kim Jäämeri.

- Pimeänäkölaite itsessään on ollut käytössä toistakymmentä vuotta, tämäntyyppisiä harjoituksia on tehty toistakymmentä vuotta ilman vastaavia häiriötapauksia.

Onnettomuuskoneen ohjaajalla on takanaan viiden vuoden lentokoulutus ja hän on valmistumassa Hornetin valmiusohjaajaksi. Pimeänäkölaitteella suoritettavat laskeutumiset ovat osa koulutusta, joka nyt keskeytetään onnettomuuden tutkinnan ajaksi.

- Tutkijalautakunnan työ sitten aikanaan selvittää, onko syytä muuttaa ohjeistusta tai koulutuksen kulkua, Kim Jäämeri sanoo.

Hornetin ohjaaja selvisi venähdyksillä, koneen kuntoarvio vielä kesken

Tämänkertaisesta Hornet-turmasta ohjaaja selvisi alustavien tutkimusten mukaan venähdysoireilla. Hän pelastautui koneesta heittoistuimen avulla.

Lentokoneen tutkinta on vielä kesken. Onnettomuuskone oli Satakunnan lennoston yksipaikkainen F-18C Hornet -hävittäjä.

- Päällisin puolin vauriot eivät näytä yhtä pahalta kuin lento-onnettomuuksissa tyypillisesti, mutta kysymyksessä on monimutkainen laite, sanoo lennoston johtaja, eversti Kim Jäämeri.

- Vasta tarkemmat mittaukset ja koneen sisällä olevien laitteiden ja järjestelmien tutkimukset paljastavat todelliset vauriot sekä sen, onko kone korjauskelpoinen, Jäämeri jatkaa.

Onnettomuuden syyt selvinnevät piakkoin

Onnettomuuden tutkintalautakunta asetettiin jo torstain vastaisena yönä. Tapahtumapaikka kuvattiin välittömästi ja ensimmäiset kuulemiset asiassa on tehty.

Tutkintalautakunnan puheenjohtaja kapteeni Pekka Kamppinen uskoo, että syy turmaan saadaan selville.

- Meillä on lähes kaikki tieto käytössämme. Mikään järjestelmä ei ole vaurioitunut niin, että nauhoja tai kortteja olisi mahdotonta irrottaa laitteista, vaan ne ovat kaikki meidän käytettävissämme.

- Olen hyvin toiveikas tutkinnan onnistumisen suhteen, Pekka Kamppinen sanoo.