Ohjaaja Pekka Lehto kuvaa pikkusieluista kotikaupunkiaan lämmöllä

Elokuvaohjaaja Pekka Lehto palkittiin elämäntyöstä DocPoint-festivaalilla Helsingissä. Hän kuvaa dokumentissaan Jaettu kaupunki entistä kotikaupunkiaan Valkeakoskea ristiriitaisin tuntein. Nyt tekeillä oleva elokuva vie EU:n talouden ytimeen.

dokumenttielokuvat
Tehtaanpiippuja Valkeakoskella
Jaettu kaupunki -dokumentti kuvaa Valkeakoskea.YLE Kuvapalvelu

Pekka Lehto palasi Jaettu kaupunki -dokumenttinsa myötä kotikaupunkiinsa Valkeakoskelle. Aikanaan Hakassa pelannut ja elokuvakerhoa kaupungissa pyörittänyt Lehto on seurannut vanhan kotikaupunkinsa tapahtumia jatkuvasti vähintäänkin sivusilmällä.

Voimakkaan murroksen käyneen kaupungin arkeen ei ollut helppoa palata.

- Luulin, että Valkeakoskella pienisieluisuus olisi hieman hellittänyt, mutta törmäsin siihen jälleen kerran. Tällainen pieni paikkakunta on aika ahdistava paikka asua, olla ja tehdä työtä, Lehto sanoo, mutta korostaa samalla suhtautuvansa lämmöllä kotikaupunkiinsa.

Jaettu kaupunki -dokumentista välittyy kuitenkin positiivinen ja ymmärtävä kuva Valkeakoskesta. Kun elokuvaa tehtiin viime kesänä, kaupungissa tapahtui paljon hyvää. Lehto listaa mm. menestyneen kesäteatterin, kuitutehtaan uudelleen avaamisen ja työpaikkojen synnyn.

- Tämä on hyvin klassinen elokuva, joka seuraa ihmisten vaiheita ja kriisejä onnelliseen loppuun tai ainakin uuteen positiiviseen vaiheeseen.

Dokumentti nojaa vahvasti myös jalkapalloon. Valkeakosken Hakan uudella patruunalla ravintolakeisari Sedu Koskisella oli suuri unelma, jonka eteen hän oli valmis uhraamaan paljon. Suuret rahalliset satsaukset eivät tuoneet tulosta.

- Se on henkinen välipohja Valkeakoskella - Haka ja sen menestys. Jos menestystä ei tule, voivat koskilaiset olla hyvinkin julmia.

Lehdolle palkinto elämäntyöstä

Jaettu kaupunki -dokumentin ensi-illan yhteydessä DocPoint-festivaalilla Pekka Lehdolle myönnetään Aho & Soldan -palkinto elämäntyöstä.

- Ensiksi palkinto pelästytti. Haluavatko ne päästä minusta eroon ja katsovat, että duunini on tehty? Minulla on kuitenkin vielä muutamia elokuvia, jotka haluan tehdä.

- Hieno kunnianosoitus nuoremmalta polvelta, että ovat huomanneet elämäntyöni. Ei oma ikäluokkani olisi minua palkinnut, Lehto arvelee.

Talouskomissaarin arki seuraavan dokumentin aiheena

Viime ajat Lehto on kulkenut tiiviisti talouskomissaari Olli Rehnin kannoilla. Ensi vuonna ensi-iltaan tuleva dokumentti seuraa komissaarin työtä Euroopan kärvistellessä talouskriisin keskellä.

Työryhmä on päässyt komissaarin iholle, Lehto kertoo.

- Työarkea lähemmäksi ei enää voi päästä. Meillä on sopimus, että komissaari voi lausua sellaisia kommentteja, jotka eivät kestä julkisuutta vielä tänä vuonna, mutta jotka voidaan esittää ensi vuonna.

Dokumentissa nähdään ajankuva hetkestä ja päätöksenteosta, kun Euroopassa rakennetaan suuria vakausrahastoja tulevien talouskriisien varalle. Lehto tuo dokumenttiin myös tähtikarttoja.

- Me seurataan astrologisia virtauksia, jotka voivat vaikuttaa asiaan. Vähän leikkisämpää otetta, kun talousdokumentissa täytyy olla muutakin kuin numeroita.

Jaettu kaupunki YLE TV2:n Dokumenttiprojekti-sarjassa 9.2. klo 22.50 ja uusintana 13.2. n. klo 17.

Lähteet: YLE Tampere / Hanna Juopperi