Kazakstanin presidentti taipui valtakautensa taittamiseen

Keskiaasialaisen Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev on taipunut maan perustuslakituomioistuimen päätökseen, joka torjui Nazarbajevin valtakauden jatkamisen kansanäänestyksellä vuoteen 2020.

Ulkomaat

Kazakstanin parlamentti päätti aiemmin tässä kuussa järjestää kansanäänestyksen Nazarbajevin kauden jatkamisesta vuoteen 2020 asti. Päätös olisi jättänyt maassa väliin kahdet presidentinvaalit. Perustuslakituomioistuimen mukaan se ei olisi ollut perustuslain mukainen.

Nursultan Nazarbajev sanoi maanantaina kansallisen televisiokanavan haastattelussa, että seuraavat maan presidentinvaalit järjestetään ennenaikaisesti. Hän ei täsmentänyt ajankohtaa.

Todennäköinen ajankohta vaaleille on vuonna 2012. Nazarbajev on aikaisemmin ilmoittanut asettuvansa ehdolle vaaleissa, jos valtakautta ei ole mahdollista pidentää erillisellä kansanäänestyksellä.

Parlamentin suunnitelma presidentin valtakauden pidentämiseksi on aiheuttanut säröjä Kazakstanin ja sen liittolaisen Yhdysvaltojen välille. Yhdysvaltojen mukaan päätös olisi ollut takaisku demokratialle.

Lähteet: Reuters, AFP