ICT-jätit tulossa Kainuuseen

Suuret pörssiyhtiöt Yhdysvalloista ja Isosta-Britanniasta ovat kiinnostuneita Kajaanin Renforsin Rannasta. Yritysalueella kansainvälisiä yrityksiä kiinnostaa energian edullinen hinta ja kylmäosaaminen.

Yrityskeskukset
Kajaanin Tihisenniemen tehdasalue tunnetaan Renforsin rantana.
Kajaanin Tihisenniemen tehdasalue tunnetaan nykyään Renforsin rantana.Pohjolan Mylly

Poikkeuksellisen tilanteesta tekee se, että pääosa neuvotteluista käydään nyt Kainuussa, kertoo Kainuun Edun toimitusjohtaja Antti Toivanen.

- Tämä on varmaan ensimmäinen kerta Suomen historiassa, kun investoijat ja yhteistyökumppanit tulevat kuin kansainvaelluksella Kainuuseen. Tilanne on tosi kiva, sillä tulijoita on paljon. Meidän tehtävänä on valita oikeat kumppanit, koska valinta saattaa sulkea kilpailijoita pois.

Supertietokonetta Kajaanin tuovan CSC:n eli valtion omistaman Tieteen tietotekniikan keskuksen tulo yritysalueelle varmistui syyskuussa. Tämä toi neuvotteluihin lisää uskottavuutta, sanoo Toivanen. Myös Googlen tulo Suomeen on avannut kainuulaisille uusia ovia kansainvälisiin neuvottelupöytiin.

- Me tietysti katsomme kokonaisuutta. Miten saamme parhaat toimijat tänne, miten saamme eniten työpaikkoja, tutkimusta, tuotekehitystä ja koulutusta. Osa yrityksistä on tehnyt jo kirjallisia tarjouksia siitä, mitä he toisivat mukanaan, jos heidät otetaan tänne. Vielä on kuitenkin monta aukkoa keskusteluissa, sillä tämä on vaativa prosessi, kertoo Toivanen.

Sopimuksia pitäisi päästä Toivasen mukaan solmimaan jo maalis-huhtikuussa.

- Tulevista yrityksistä voimme kertoa sitten lisää, kun nimet ovat paperissa. Monet yrityksistä ovat isoja maailmanlaajuisia toimijoita, joilla on omat pörssisääntönsä ja kansainväliset tiedotuskäytäntönsä. Heidän säännöillään toimitaan eli emme saa möläytellä täällä, vaikka mieli joskus tekisikin, Toivanen nauraa.

Lähteet: YLE Kainuu