Ekologisuus avainasemassa Hyvinkään asuntomessuilla

Hyvinkään asuntomessualueella on aloitettu ensimmäisten talojen rakentaminen. Kaupunki järjestää asuntomessut ensi vuonna Kravunharjussa, joka on osa Metsäkaltevan uutta kaupunginosaa. Messujen keskeinen tavoite on ekologisuus, joka näkyy sekä alueen että talojen suunnittelussa.

Tulevan messualueen talojen rakentaminen aloitettiin tällä viikolla. Vaikka takatalvi hidasti hieman vauhtia, päästiin kahden talon tonteilla jo töihin käsiksi. Messujen luoma tiukka takaraja ei anna rakentajien liikaa löysäillä.

- Tavoitteena meillä on, että kaikki talot saataisiin syksyllä vesikattoon. Kesällä 15.6. alkaa itse messualueen rakentaminen ja siihen mennessä pitäisi olla kaikki omakotitalot valmiina pihoja myöten, Kertoo Hyvinkään asuntomessujen aluevalvoja Kari Kyytsönen.

Hyvinkään asuntomessuilla tullaan tähän tietoon näkemään 20-25 uutta omakotitaloa. Keskeisiksi teemoiksi on nostettu rento asuminen, aktiivinen elinympäristö ja ympäristövastuullisuus. Ekologisuutta on haettu muun muassa luonnonmukaisella hulevesijärjestelmällä ja energiatehokkaalla rakentamisella.

Ekologista ja erikoista

Työn perässä Hyvinkäälle muuttava Tamio Salminen perheineen ryhtyi asuntomessurakentajaksi tonttikauppojen myötä. Messujen teemojen mukaisesti myös Salmisen talossa kiertää ekologista energiaa.

- Pyritään siihen, että talo käyttää hyvin vähän energiaa. Tullaan hyödyntämään esimerkiksi hybridilämmitystä, eli otetaan aurinkolämpöä siihen ja vesitakkaa. Käytämme paljon ratkaisuja, mitä suomalaisissa taloissa ei ehkä ole totuttu näkemään, Salminen kertoo.

Tavallista erikoisemman Salmisten talosta tekee sen julkisivu, joka tulee olemaan Suomen ainoita lankkupeitteisiä kivitaloja.

- Taloa ei päällystetä kuten tavallisesti kivitalot rappaamalla, vaan meidän talo päällystetään lehtikuusilankuilla. Niitä asetellaan sitten silmän mukaisesti, mikä näyttää hyvältä. Näin saadaan talosta arkkitehtuurisempi ja se soveltuu tähän luontoon paremmin kuin rapattu pinta, Salminen kuvailee.