Vihreät: Onnellisuusmittarin käyttö hallitusohjelmaan

Vihreät haluaa, että seuraava hallitus kirjaa selkeästi ohjelmaansa onnellisuusmittarin käyttöönoton. Puolueen mielestä onnellisuutta mittaavaa indikaattoria olisi käytettävä päätöksenteossa talouskasvua mittaavan BKT-indeksin rinnalla.

talous

Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Osmo Soininvaara korostaa, että tutkimusten mukaan maan taloudellinen kasvu ei enää tietyn vauraustason jälkeen lisää kansalaisten keskimääräistä onnellisuutta. Suomessa tämä taso saavutettiin 30 vuotta sitten.

-Koska talouskasvu ei tuo enää onnea, sen eteen ei kannata tehdä ainakaan sellaisia uhrauksia, jotka tekevät ihmisistä onnettomampia, hän sanoi.

Esimerkkeinä onnellisuutta lisäävistä asioista Soininvaara ja puolueen puheenjohtaja Anni Sinnemäki mainitsivat tasaisen tulonjaon ja reilun pelin hengen sekä mahdollisuuden työllistyä ja vaikuttaa omaan elämäänsä.

Asiaa käsittelevä Onnellisuustalous-kirja julkistettiin tänään maanantaina Helsingissä.

Nykyisen hallituksen ohjelmaan on kirjattu, että hallitus käynnistää valmistelun laajemman kehitysindikaattorin käyttöönottamiseksi BKT:n rinnalle. Valtioneuvoston kansliassa on käynnissä asiaa koskeva hanke, joka päättyy toukokuun lopulla.

Lähteet: YLE Uutiset