1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kuvataiteilija Anssi Kasitonni kisaa Ars Fennicasta

Aiempien vuosien tapaan viisi taiteilijaa kilpailee tämänvuotisesta kuvataiteen Ars Fennica -palkinnosta. Ehdokkaina ovat kuvataiteilijat Anssi Kasitonni, Terike Haapoja, Hannaleena Heiska, videotaiteilija Adel Abidin sekä valokuvataiteilija Pekka Luukkola. Tunnustuksen arvo on 34.000 euroa.

Anssi Kasitonni, Adel Abidin, Pekka Luukkola, Terike Haapoja sekä Hanneleena Heiska kisaavat Ars Fennicasta. Kuva: Ars Fennica

Adel Abidin on vuonna 1973 Bagdadissa syntynyt videotaiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen taiteensa on avoimesti poliittista, ja se käsittelee usein elämää sekä yhteiskunnan ajankohtaisia kipupisteitä. Henkilökohtaisiin muistoihin ja kokemuksiin perustuvia aiheitaan Abidin käsittelee huumorin keinoin. Itseään hän luonnehtii globaaliksi nomadiksi.

Helsinkiläinen kuvataiteilija Terike Haapoja (s. 1974) käsittelee taidettaan kokemuksien ja tieteen avulla. Hän pohtii teoksissaan muun muassa muistin, luontosuhteen, kuolevaisuuden ja yhdessäolon teemoja ja käsittelee niitä uuden teknologian keinoin. Haapojaa on verrattu taiteilijana runoilijaan.

Helsingissä työskentelevä, Oulussa syntynyt kuvataiteilija Hannaleena Heiska (s. 1973) kysyy teoksissaan, maalauksissa ja videoissa, miltä tuntuu olla joku muu. Naamioidut ja tatuoidut ihmisten ja eläinten yhdistelmät toistuvat hahmoina Heiskan taiteessa. Niiden ympärille rakennettu maisema on usein unenomainen. Heiskan jälkeä pidetään herkkänä, läpikuultavana ja virtuoosimaisen tarkkana.

Myös muusikkona tunnettu kuvataiteilija, Sahalahdella työskentelevä Anssi Kasitonni (s. 1978) tekee veistoksia ja animaatioelokuvia. Hän yhdistelee taiteeseensa kosolti huumoria ja poikamaisuutta. Kasitonnin töissä on vahva populaarikulttuurin maku. Mopon virittelystä on taiteilijan mukaan lyhyt matka kuvanveistoon.

Nurmijärvellä syntynyt ja Helsingissä työskentelevä valokuvataitelija (s. 1968) Pekka Luukkola etsii uusia tapoja kuvata maisemaa ja ilmaista aikaa valokuvassa. Hänen kuvansa kertovat asioista, joita silmä ei ehkä huomaa. Luukkolan teoksissa on myös elokuvallisia piirteitä.

Ars Fennica 2011 -ehdokkaat nimesi Kulturfondenin johtajan Berndt Arellin vetämä palkintolautakunta. Palkinnonsaaja valitaan vielä tänä keväänä.