Vanhentunutta lääkettä ei pidä käyttää

Lääkkeillä on vain yksi päiväys eli se päivä, jolloin se menee vanhaksi. Lääke ei ole "parasta ennen" jotakin päivää, vaan kun se menee vanhaksi, se menee vanhaksi, sanoo proviisori Petri Vähätalo Kivimaan apteekista Lahdesta.

terveys
Lääkepurkki
Yle

Viimeinen käyttöpäivä on lääkkeillä ehdoton, sanoo proviisori Vähätalo.

- Meillä Suomessa on turvallisuusseuranta niin tarkka, että lääkkeiden vanhenemispäivämäärän mukaan mennään ihan jämptisti. Siitä ei lähdetä luistamaan.

Asiakkaita kuitenkin on monenlaisia, joku noudattaa päiväysohjetta tarkemmin, joku toinen taas ei. Tämä on tuttua myös apteekeissa.

- Aika usein meiltä kysytään, että tämä on nyt mennyt lokakuussa vanhaksi voisko tätä käyttää. Meidän vastaus on, että ei sitä saa käyttää. Olen joillekin valmistajillekin soittanut ja vastaus on jämpti: emme me voi taata mitään, viimeisestä käyttöpäivästä ollaan lääkkeissä tosi tarkkoja.

Voiko vanhentuneen lääkkeen käyttö olla vaarallista?

- Teoreettisesti se voisi olla vaarallista, mutta käytännössä mitään myrkkyä siitä lääkkeestä ei ainakaan ihan heti tule. Se mitä todennäköisesti pikkuhiljaa alkaa tapahtua on, että lääkkeen teho alkaa vähentyä, toteaa proviisori Petri Vähätalo.

- Tiukka sääntö koskee sekä reseptivapaita että reseptillä myytäviä lääkkeitä. Reseptipuolella varsinkin on sellaisia molekyylejä, jotka menee nopeammin vanhaksi, niiden teho laskee ja niistä voi jopa tulla jollakin tavalla myrkyllisiä.

- Käsikauppapuolella on paljon esimerkiksi vitamiinivalmisteita, jotka nykyisin eivät ole enää lääkkeitä, vaan ne ovat elintarvikelainsäädännön alaisia tuotteita, niillä on parasta ennen -päivämäärä.

Tärkeätä on muistaa myös lääkkeen oikea säilytys, sanoo Vähätalo.

- Jos lääke pitää säilyttää jääkaapissa niin kyllä se on hyvä siellä pitää.

Vanhentuneet ja muutoin tarpeettomat lääkkeet tuodaan apteekkiin, etteivät ne joudu ympäristöön.

- Apteekeista kerätään lääkkeet keskitetysti, ne päätyvät lopulta Riihimäelle ongelmajätelaitokseen, jossa ne hävitetään asianmukaisesti.

Lähteet: YLE Lahti