1. yle.fi
  2. Uutiset

Miesmartat eivät titteleitä kumartele

Kymenlaakson Martat järjestää torstaina Kouvolassa tilaisuuden, johon toivotaan mahdollisimman paljon ruoanlaitosta ja muista kotitöistä kiinnostuneita miehiä. Miesten kokkikurssit ovat olleet menestys, ruoanlaiton ohessa syntyy rento yhteisö.

marttatoiminta
Pentti Eskelinen ja Virpi Ikonen valmistavat sämpylätaikinaa.
Kaurasämpylätaikinan resepti on Pentti Eskeliselle tuttu Marttojen mieskokkikursseilta. Virpi Ikonen neuvoo.YLE / Antti Kolppo

Kymenlaaksoon ollaan perustamassa miehille tarkoitettua marttayhdistystä. Kymenlaakson Marttojen jäsenistä noin 150 on miehiä. Marttaliiton eri yhdistyksiin kuuluu valtakunnallisesti 43 000 jäsentä.

Tähän mennessä martat ovat järjestäneet miehille omia kokkikursseja, jotka ovat osoittautuneet hyvin suosituiksi. Mukana on ollut muun muassa Pentti Eskelinen, joka on puuhamassa uutta yhdistystä.

- Erityisen tervetulleita ovat nuoremmat. Joskus on ollut näitä nuorempia kavereita ja sehän on aikamoinen kynnys monelle yksin tulla tällaiselle kurssille. Yllättävän positiivisena ovat pitäneet. Monet nuoret on kyllä uusavuttomia, etteivät osaa edes vettä keittää. Nämä ovat ihan perusasioita. Martoilla on tähän hyvin paljon annettavaa, Eskelinen sanoo.

Marttojen keittiössä miehet saavat olla herroja

Kotitalousopettaja Virpi Ikonen on ainoa nainen keittiössä, kun kokkikurssille osallistuvat miehet leipovat ja tekevät ruokaa. Miesmarttayhdistyksiä on Suomessa vasta pari kourallista ja viitisen prosenttia kaikista martoista on miehiä.

- Siellä on jotenkin helpompi toimia kun ei ole naiset läsnä. Tai ainakin kaikilla on mahdollisuus toteuttaa omat kiinnostuksensa, Kymenlaakson Martoissa kursseja vetävä Virpi Ikonen kertoo.

Ikonen uskoo, että miesten oma yhdistys laskee kynnystä liittyä järjestöön.

- On hienoa, että meillä perinteisen marttailun rinnalle tulee uutta. Kaikilla on toiminnassa paikkansa.

Martoista 70 läpikäydyn kokkikurssin myötä innostunut Pentti Eskelinen toivoo, että nyt perustettava yhdistys houkuttelee mahdollisimman monta paikalle. Miesväen omien kurssien ilmapiiri hakee vertaansa.

- Tunnelmaa ei voi sanoin kuvata. Sillä ei ole väliä, oletko lääkäri vai mikä, kauluksiin ei ole katsomista. Monesta tietää vain nimen, eikä muuta tarvitse tietää. Toivoisin, että mahdollisimman moni tulisi reippaasti toimintaan mukaan.

Lähteet: YLE Kymenlaakso

Lue seuraavaksi