Heinolassa kiistellään vanhusten palveluasumisesta

Heinolassa on noussut kohu kaupungin suunnitelmista vuokrata Reumasairaalan konkurssipesältä tiloja vanhusten tehostettuun palveluasumiseen. Hankkeen vastustajat syyttävät kaupunkia vanhusten pakkosiirrosta ja rahastamisesta.

Heinola
YLE / Lahti

Jos virkamiesten suunnitelmat menevät Heinolassa läpi, Reumasairaalan tyhjiin tiloihin siirretään osa terveyskeskuksen vuodeosastoilla pitkäaikaishoidossa olevista vanhuksista.

Suunnitelman äänekkäimmäksi vastustajaksi noussut SDP:n kaupunginvaltuutettu Mauno Kuusela ihmettelee siirtoa muun muassa siksi, että vastaremontoituun terveyskeskukseen jäisi tyhjää tilaa.

- Ei pidä paikkaansa, vastaa Heinolan sosiaali- ja terveysjohtaja Kirsi Korttila, ympärivuorokautiseen hoivaan terveyskeskuksen vuodeosastoilla jonottaa noin 20 henkeä ja tunkua on myös erikoissairaanhoidon puolelta.

Korttilan mukaan vuodeosastot eivät ole päässeet toimimaan omassa tarkoituksessaan eli akuuttihoidossa ja kuntoutuksessa. Hän katsoo Reuman sinänsä valitettavan konkurssin luoneen Heinolalle mahdollisuuden tarkastella vanhustenhoitopalveluiden tilakysymyksiä uudelleen.

Säästöä vanhusten kustannuksella?

Valtuutettu Mauno Kuusela epäilee, että kaupunki siirtää säästöpaineissaan kustannuksia asiakkaiden maksettavaksi.

- Aina kun yhteiskunta säästää, aloitetaan heikoimmista. Ensin tulevat päihdeongelmaiset, sitten mielenterveyskuntoutujat ja vanhukset. Näin se näyttää Heinolassakin menevän, Kuusela pamauttaa.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Kirsi Korttila vastaa, että laskelmien mukaan asiakkaan maksuosuus pysyy Reumalla suurin piirtein samana kuin terveyskeskuksessa.

Omaisten huolta potilaiden pärjäämisestä tehostetussa palveluhoidossa Korttila laannuttelee lupaamalla, että vain seinät vaihtuvat, mutta hoidon ja henkilökunnan määrä säilyy ennallaan.

- Näkemykseni mukaan olot pikemminkin paranevat, kun ei tarvitse olla niin kuin sillit suolassa monta henkeä samassa huoneessa, vaan asiakas saa yksityisyyden oman huoneen myötä. Siellä voivat myös omaiset yöpyä halutessaan.

Lähteet: YLE Lahti / Miia Lahti