NÄKÖKULMA: Z-junalla eduskuntaan

Tulevien eduskuntavaalien ehdokasasettelussa on käyty kovaa kädenvääntöä, kestää kauan ennen kuin keskinäinen kauna hellittää. Monen ehdokkaan menestyminen on vielä arvoitus, varmaa on vain Perussuomalaisten voitto, povaa Pirkko Päivinen Suunvuorossaan.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Olen varmuudella vanhuudenhöperö. Tuli nimittäin ikävä entisen päätoimittajan Kari Naskisen vaaliprognooseja.

Ja jos tuntee ikävää Naskisen suuntaan, ei ole takuulla enää täysissä tolkuissaan.

Sanotaan, että politiikka on likaista peliä. Ei se likaista ole vaan vielä pahempaa, tyystin saastaista, kaunaa ja kateutta pursollaan. Tuskin nytkään ehdokkaiksi lupautuneet uudet ja varsinkaan nuoret ovat käsittäneet kuinka paljon vihamiehiä omien porukoista löytyy. Pari esimerkkiä.

Lahdessa on Kokoomuksella nyt istuvien lisäksi myös valovoimaisia uusia eduskuntaan pyrkijöitä, jopa nuoria, päteviä naisia. Tuen saaminen omilta perusjärjestön jäseniltä vaan ei oikein onnistu. Vanhat rouvat ovat omassa lounasklaanissaan päättäneet, ettei pienten lasten äidin ole sopivaa pyrkiä eduskuntaan. Vaikea uskoa, että eletään 2000-luvulla ja vieläpä kannetaan huolta siitä että kykypuolueessakin pitäisi tehdä tilaa nuorille.

Eikä juuri Kokoomusta paremmin suju demareillakaan. Heinolassa työväenyhdistys on ollut vetämässä tukensa pois ehdokkaalta, joka sentään tunnetaan oman kaupungin rajojen ulkopuolellakin. Uskomatonta. Ja niin tärkeänä kun Heinolan suunnan äänen kuuluminen Arkadianmäellä on koettu.

Menee varmasti vielä pitkään ennen kuin kaunasta ja kateudesta päästään. Tulevat vaalit voittavat Hämeessäkin Perussuomalaiset. Aivan kuten he menestyivät kunnallisvaaleissakin. Orimattilassa valtuustoon tuli viisi, Lahdessakin kolme valtuutettua. Kuka nousee uutena kansanedustajana Hämeestä, on tosin vielä täysi arvaus varmasti Perussuomalaisille itselleenkin.

Demarit tähtäävät yhden paikan lisäykseen Hämeen vaalipiiristä. Saattaa olla turha toivo. Eläkkeensä jo ansainnut Jouko Skinnari Lahdesta menee vanhoilla eväillä kuin Z-junavuoro kohti eduskuntaa, Mika Kari on menestynyt mukavasti aiemmin, mutta puolueen äänimäärä ei liene kovin nosteessa. Kari Lempinen saa ammattiyhdistysväen ääniä ja Hannele Rämö ääniä yli puoluerajojen asiantuntijaroolinsa ansiosta.

Vasemmistoliiton Matti Kauppila luopui politiikasta ja samalla taitaa mennä myös edustajapaikka. Antti Holopainen on nimekkäin lahtelainen Vasemmistoliiton ehdokas, mutta ay-väki varmasti vierastaa ylilääkäriä. Tosin viikonvaihteen Kansan Uutisten mukaan Antti Holopainen on jättänyt Järvenpään sosiaalisairaalan ylilääkärin puuhat – osana yt-neuvottelua, kuten sanoi ja keskittyy vasemmistokamppailuun. Puolueen gallupit eivät juuri äänimäärän kasvua lisää.

Kokoomus saanee Ilkka Viljasen ja Tuija Nurmen läpi. Kalle Jokisen kohtalo on siinä, etteivät Orimattilan lähalueen äänet riitä vaikka kuinka keskitettäisiin. Apuja pitäisi tulla muilta paikkakunnilta.

Kokoomuksen Ilkka Viljasen suurin vaalitäky, suurkunta, ei toteutunut. Viljanen onkin vetänyt hyvin matalaa kampanjan alkuaikaa. Toivottavasti joku keksii pian vähintään suurkuntahankkeen veroisen teeman, jolla Viljanen voi paistatella valtalehden myönteisessä julkisuudessa vaalien alla.

Ministeriksi noussut Keskustan Juha Rehula saa vakioääntensä lisäksi sympatiaääniä kosolti, siitä ovat kollegat Ylessä pitäneet huolen vaalirahauutisoinnilla.

Rehulan lisäksi on vaikea kuvitella kenenkään muun läpimenoa Keskustasta Päijät-Hämeestä. Hämeen vaalipiirissä Keskustan porukoissa tulee Sirkka-Liisa Anttilan ja Juha Rehulan vaalit. Näyttelijä Risto Autio ei ole toiminnallaan eikä julkisuuskuvallaan vakuuttanut.

Kun Kokoomuksen suosio ei kasva toivotulla tavalla eikä demareiden noususta ole merkkejä, voittajia ovat Perussuomalaiset. Tuleeko Perussuomalaisista huutava oppositio vai kypsyvä vakavasti otettava puolue, sen aika näyttää.