Australiaan iskevä hirmumyrsky on Katrinan veroinen

Australian koillisosaan illalla iskevä Yasi-hirmumyrsky on harvinaisen raju. Ilmatieteen laitokselta arvioidaan, että Yasi-sykloni voi olla maalle iskiessään yhtä voimakas kuin New Orleansia vuonna 2005 hävittänyt Katrina.

Ulkomaat

Yasi voimistui keskiviikkona kategorian viisi sykloniksi eli voimakkaimman luokan hirmumyrskyksi. Queenslandiin ei ole aiemmin iskenyt näin rajua hirmumyrskyä, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen.

- Myrskyn tuulen voimakkuus ja sen nostama aallokko on Katrinan luokkaa, Tuovinen arvioi.

Myötäpäivään pyörivän myrskyn tuulennopeus on noin 60 metriä sekunnissa. Puuskissa tuuli voi puhaltaa jopa 80 metriä sekunnissa. Vaikka Queenslandin rakennukset on Tuovisen mukaan suunniteltu trooppisia myrskyjä silmällä pitäen, ne joutuvat nyt todelliselle koetukselle.

- Pelkkä tuuli saa aikaan valtavaa tuhoa. Se repii irti oksia puista ja tekee niistä ohjuksia.

Uudet tulvat mahdollisia

Myrsky tuo mukanaan myös rankkasateen. Queenslandiin voi sataa vuorokaudessa jopa 200 milliä vettä. Määrä vastaa kolmannesta Suomen vuotuisesta sateesta. Samaan aikaan myrsky nostaa merenpintaa.

- Rannikolle voi tulla usean metrin tulva-aalto, jota vuorovesi vielä voimistaa. Jokien pinta taas nousee kymmeniä kilometrien päässä sisämaassa, Tuovinen arvioi.

Alaville maille tulvavedet voivat jäädä seisomaan päiväkausiksi.

Myrsky rantautuu Cairnsin ja Townsvillen väliselle kaistalle puolenyön jälkeen paikallista aikaa.

Lähteet: YLE Uutiset