Murtojen jälkiä siivotaan - päästöoikeusrekisterit yhä kiinni

EU-maiden päästöoikeusrekisterit pidetään suljettuna odotettua pidempään. Rekisterit suljettiin pari viikkoa sitten, kun hakkerit olivat murtautuneet useiden maiden rekistereihin ja varastaneet niistä kymmenien miljoonien eurojen päästöoikeudet.

talous

Suomessa päästöoikeusrekisteriä pitää Energiamarkkinavirasto. Viraston ryhmäpäällikkö Jarno Ilmeen mukaan EU:n komission vaatima rekisterien tietoturvan kohentaminen ei ole edennyt toivotulla tavalla. Sen vuoksi rekistereitä ei saa avata vielä, vaikka niiden odotettiin aukeavan jo viime viikolla.

Päästöoikeusrekisteri toimii kuin pankki, jossa yrityksillä ja valtioilla on päästöoikeuksilleen oma tili. Tililtä voidaan ostaa ja myydä oikeuksia esimerkiksi päästöoikeuspörssien kautta.

Jarno Ilme arvelee, että rekisterit aukeavat aikaisintaan ensi viikolla.

-Tieto hakkeroinnista houkuttelee varmaan uusia yrittäjiä ja siksi komissio haluaa varmistua rekisterien tietoturvasta ennen kuin ne avataan uudelleen käyttöön, sanoo Ilme.

Kehno tietoturva

Monissa maissa rekisteriin kirjaudutaan vain käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla. Suomessa kirjautumiseen tarvitaan niiden lisäksi vaihtuva salasana, kuten nettipankkiin.

-Vaihtuvien salasanojen käyttöönotto ei tunnu riittävän komissiolle, vaan sen lisäksi halutaan muitakin selvityksiä tietoturvasta, Ilme toteaa.

Suomi toimittaa komissiolle oman raporttinsa perjantaihin mennessä. Jos sitä pidetään riittävänä, rekisteri voitaisiin avata ensi viikolla.

-Vielä on epäselvää, voidaanko eri maiden rekisterit avata eri aikaan vai pitääkö odottaa, että kaikilla mailla asiat ovat kunnossa.

Tietomurtoja viikkojen ajan

Tietomurtoja tehtiin jo marraskuussa Romanian ja Italian rekistereihin ja tammikuussa Itävallan, Kreikan ja Tsekin rekistereihin. Niistä varastettiin noin 30 miljoonan euron arvoiset päästöoikeudet, jotka myytiin nopeasti eteenpäin.

Tekijöistä tiedetään Ilmeen mukaan lähinnä vain se, että he ovat tunteneet päästökauppajärjetelmän erittäin hyvin.

Päästöoikeuksien hintaan hakkeroinnilla ei ole vielä ollut suurta vaikutusta, koska kaupasta suuri osa tehdään futureilla, joissa kauppa toteutuu vasta esimerkiksi vuoden kuluttua.

-Jos rekisterit pysyvät suljettuina vielä helmikuunkin, sillä alkaa olla vaikutusta jo hintoihinkin kun myytäviä oikeuksia ei voida toimittaa ostajille, arvioi Energiamarkkinaviraston Jarno Ilme.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Parviala