1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Musica Nova rantautuu Helsinkiin

Suomen suurin nykymusiikkifestivaali Musica Nova rantautuu jälleen Helsinkiin. Biennaalin tarjoamista, yhden ihmisen ympärille rakentuvista draamoista povataan suomalaisen uuden musiikin seuraavaa kansainvälisiä menestystä. Kotimaisessa nykymusiikissa kuuluvat myös ajankohtaiset asiat, kuten ihmiskauppa.

kulttuuri
Yhtye soittamassa lavalla.
Katso Perttu Haapasen esitys Nothing To Declare, jossa on solistina Nicholas Isherwood ja Lotta Wennäkosken esitys Lelele.

Julmuutta ja mädännäisyyttä tihkuva, ihmiskaupasta kertoviin raportteihin perustuva Lotta Wennäkosken Lelele ei päästä helpolla yleisöään, eikä sen tekeminen ole ollut mikään yksinkertainen prosessi säveltäjällekään.

- Tätä oli aivan hirvittävää tehdä, ihan kauheaa. Mä olen ihminen, joka alkaa itkeä ratikassa, jos tulee tarkastaja vaikka mulla oiskin lippu. Mä olen todellakin viettänyt unettomia öitä, kun mä en saa unta ja mulla alkaa pyöriä naiskohtalot päässä, niin se on ihan kauheata, Wennäkoski kertoo.

Monodraamoille toivotaan menestystä myös muualla maailmassa. Muun muassa Kaija Saariahon kanssa työskennelleen, modernia lauluataidetta laajasti tulkinneen Nicholas Isherwoodin mukaan suomalaisen nykymusiikin korkea laatu ja monipuolisuus selittyy historiallisilla tekijöillä. Suomalaiset säveltäjät voivat hänen mukaansa toimia vapaammin, koska musiikillinen traditio ei ole niin vahvaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi