Vuoden johtolanka Antti Tuomaiselle

Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinto 2011 on myönnetty Antti Tuomaiselle romaanista Parantaja. Palkinto jaetaan vuosittain edellisvuoden merkittävästä dekkariteosta. Tuomaisen romaani kertoo kovan linjan ilmastotaisteiljoista.

kulttuuri
Antti Tuomainen
Antti TuomainenRiku Isohella

Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinto 2011 on myönnetty Antti Tuomaiselle romaanista Parantaja. Palkinto jaetaan vuosittain edellisvuoden merkittävästä dekkariteosta.

Palkintoraadin mukaan Tuomaisen osoittelemattoman niukka tyyli sekä nopea dialogi asemoivat hänet noir-kirjallisuuden parhaaseen perinteeseen. Lisäksi juonen ja kerronnan intensiivisyys nousevat kielen karheasta realismista.

Parantaja sijoittuu lähitulevaisuuden Helsinkiin, jossa kovan linjan ilmastotaistelijat ovat aloittaneet sodan ilmaston tuhoajia vastaan.

Vuonna 1971 syntynyt Antti Tuomainen on helsinkiläinen kirjailija, joka työskentelee myös vapaana toimittajana. Parantaja on Tuomaisen kolmas romaani.

Vuoden johtolanka -palkintoraati luki viime vuonna kuutisenkymmentä kotimaista rikos- tai jännitysromaania, ja niiden joukosta se valitsi Tuomaisen teoksen yksimielisesti voittajaksi. Palkintoraatiin kuuluivat Stig-Björn Nyberg, Tuula Okkonen ja Heikki Ollikainen.

Vuoden johtolanka –palkinnon sai viime vuonna myös elokuvien käsikirjoittajana tunnettu rikoskirjailija Marko Leino.

Lähteet: YLE Uutiset