1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

M. A. Numminen kelpasi viimein nykymusiikkifestivaalille

30-vuotias nykymusiikin festivaali Musica nova Helsinki viettää juhlavuottaan saksalaisteemalla. Musica nova on vuosikymmenien aikana esitellyt ajankohtaisia säveltäjiä eri puolilta maailmaa. Tällä kertaa mukana on myös M. A. Numminen, joka on odottanut vuoroaan jo vuosikymmenten ajan.

kulttuuri
Mauri Antero Numminen
Mauri Antero NumminenSeppo Sarkkinen / Yle

Säveltäjä ja monitoimitaiteilija M. A. Numminen riemuitsee saatuaan viimein teoksensa suomalaiselle nykymusiikin festivaaleille.

- 30 vuotta tarjosin tuotteitani eri uuden musiikin festivaaleille tässä Suomenmaassa. Koskaan en kelvannut. Luulin jo, ettei Suomi koskaan tilaakaan minulta mitään, Numminen kertoo.

Nummiselta esitetään teos Fragen an Ludwig Wittgenstein.

- Se on Wittgensteinin hauskimmasta kirjasta Über Gewissheit, suomeksi Varmuudesta. Sävelkielessä yritän viljellä sekä huumoria että klassisen avantgardismin kulkuja.

Musica nova tuo Suomeen harvoin kuultua saksalaismusiikkia

Saksa valittiin festivaalin teemaksi siksi, että Suomessa esitetään hyvin vähän elävien saksalaissäveltäjien musiikkia, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Johan Tallgren. Mukaan on valittu musiikkia muun muassa Karlheinz Stockhausenilta.

- Kaikilla on mielipide Stockhausenista, mutta kukaan ei oikeastaan ole Suomessa kuullut, mitä Stockhausen teki viimeisinä 30 elinvuotenaan, Tallgren sanoo.

Nyt kuultavissa esityksissä toistuvana teemana on yksinäinen runoilija.

- Tämä on intensiivinen ja vereslihalla oleva teema. Konserteissa on hyvin voimakkaita sielunmaisemia kuvaavia teoksia, Tallgren kertoo.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Paula Nurmentaus

Lue seuraavaksi