1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yara International

Yara: Soklin malmi rikastetaan Kovdorissa

Savukosken Soklin fosforipitoinen malmi kannattaa lannoiteyhtiö Yaran mukaan rikastaa Venäjän Kovdorissa. Yara kertoi tiistaina jatkavansa Soklin kaivokseen tähtääviä tutkimuksia Kovdor-vaihtoehdon mukaisesti. Kaivospäätöksen yhtiö lupaa tehdä ensi vuonna.

Savukosken kuntakeskuksesta on 90 kilometriä Sokliin. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Itälappilaiset olivat toivoneet yhtiön päätyvän oman jalostamon rakentamiseen Sokliin. Savukosken kunnanjohtaja Mauri Aarrevaaran mukaan Yaran kertoma päätös ei ole kuitenkaan huono uutinen.

- Tämä on ympäristön kannalta kevyempi vaihtoehto, Aarrevaara sanoo.

Oma rikastamo kaivoksen yhteydessä olisi tuonut Savukoskelle enemmän työpaikkoja. Aarrevaaran mukaan töitä saadaan tässäkin vaihtoehdossa, sekä rakennusaikana että sen jälkeenkin.

Yara itse arvioi, että kaivos työllistäisi suoraan 110-150 ihmistä ja epäsuorasti noin 300 ihmistä. Rakennusaikainen työllistämisvaikutus olisi noin 600 ihmistä.

Junalla tai putkella

Yaran mukaan Soklin malmi kannattaa louhia paikan päällä Soklissa ja kuljettaa putkella tai junalla rajan yli Kovdoriin rikastettavaksi. Rikastus Soklissa olisi yhtiön mukaan ollut liian kallis investointi.

- On järkevää hyödyntää noin 50 kilometrin päässä sijaitsevaa jo olemassa olevaa rikastamoa rikastushiekka-altaineen. Kaivoksen aluetarve on pienempi ja vaikutukset ympäristöön ja alueen muihin elinkeinoihin ovat myös pienemmät, Yaran projektia koordinoiva Eero Hemming sanoo.

Soklin kaivos päätetään rakentaa, jos se on yhä jatkettavien tutkimusten mukaan teknisesti mahdollista ja taloudellisesti kannattavaa. Tutkimuksia jatketaan nyt Kovdorin rikastamon omistavan EuroChemin kanssa.

Ympäristövaikutusten arviointi täydentyy kevään ja kesän aikana nyt valitun vaihtoehdon mukaisesti. Päätös kaivostoiminnan aloittamisesta tehdään, kun tutkimukset valmistuvat ja viranomaisprosessi on päättynyt, Yara kertoo tiedotteessaan.