1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU-projektit

Marjavasu tarttui rohkeasti EU:n hyötyihin

Kuopion Vehmasmäessä toimiva Marjavasu tuottaa moninaisia mehuja Suomen markkinoille. Yrityksessä ei myöskään ole oltu arkalasta kotoisin, kun ryhdyttiin miettimään EU-hankkeiden hyödyntämistä.

EU-projektit
Tuotteita pakataan Marjavasun tuontantolaitoksella
Marjavasu Oy

Perjantaina Kuopion Musiikkikeskuksella EU arjessa -tapahtumassa mukana olevan Marjavasun toiminta alkoi jo parikymmentä vuotta sitten.

- Työ alkoi viinimarjojen viljelyllä ja nyt marjat on jalostettu jo urheilujuomaksi, kertoo toimitusjohtaja Esa Vainikainen.

EU-rahaa ensimmäisten joukossa

EU-rahaa yritys oivalsi hakea heti Suomen liityttyä Euroopan Unioniin. Uuden mahdollisen rahoituskanavan lomakeviidakko ja muu byrokratia ei nuorta yrittäjää pelottanut.

- Olin silloin vielä kovin nuori, joten tällaisia pelkoja ei ollut. Minulla on ollut myös hyvä verkosto, josta olen aina voinut kysyä, jos jotain en ole tiennyt, Vainikainen sanoo.

Omien sanojensa mukaan Vainikainen on enemmän toiminnan ja käytännön mies, joten vaikeinta EU-hankkeissa oli kuitenkin juuri byrokratia ja järjestelmän jäykkyys.

- Käynnistysvaiheessa saimme investointi- ja kehitysrahoitusta. Olemme olleet mukana myös Sisä-Savon seutuyhtymähankkeissa. Tällä hetkellä haemme valtakunnallista jälleenmyyjäverkostoa juomamyyntiautomaateille.

Pienen erotuttava edukseen

Pieni toimija saa tehdä kovasti töitä pärjätäkseen kilpailussa isojen yritysten kanssa. Pieni yrittäjä joutuukin usein erottautumaan erikoistumalla.

- Pieni yritys ei voi olla joka paikassa, vaan tuote ja asiakaskunta pitää olla hyvin kohdennettuja, Marjavasun toimitusjohtaja Esa Vainikainen kertoo.

Marjavasun juoma-automaatit tulevat jatkossa kilpailemaan mahdollisesti katukuvassa jo vuosia olleiden ja paljon käytettyjen limsa-automaattien kanssa. Yrittäjällä on kuitenkin vahva usko oman tuotteensa kysyntään.

- Kilpailemme aidoilla mauilla ja kotimaisuudella, Vainikainen toteaa.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi