1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Palkittu Outi Mäenpää penää vahvoja naisrooleja

- Jos saan vielä rooleja, toivon, että ne ovat toimijoita ja kokijoita, eivätkä vain miehiä tukevia naishahmoja, kuten äitejä, vaimoja ja rakastajattaria. Nyt on naisten vuoro, sanoo Suomen eturivin naisnäyttelijöihin kuuluva Outi Mäenpää.

kulttuuri
Outi Mäenpää
Outi Mäenpää voitti Ruotsin elokuvainstituutin jakaman Guldbaggen-elokuvapalkinnon naissivuosasta Susanna Alakosken romaaniin Sikalat perustuvassa elokuvassa Sovinto.YLE

-Musta jää -elokuvassa nainen oli tekijä ja kokija. Siinä sain esittää kokonaista henkilöä, mikä on hyvin harvinaista naisnäyttelijälle. Tällaiset tarinat ovat säälittävästi alakynnessä verrattuna miesten tarinoihin.

- Olen kasvanut siihen, että kulttuurituotokset kertovat miesten elämästä, ahdistuksesta, alkoholismista, armeijakokemuksista jne. Me naiset olemme niin tottuneet tähän. Sitten katsot naisen tekemän jutun ja havahdut, miten uskomaton tunne on jakaa ja kokea syvemmin. Siinä herää kysysmys, miksi näitä naisten juttuja ei tehdä enemmän?

- Haluaisin nähdä seuraavat 20 vuotta naisten tarinoita. Mitä tapahtui sille naiselle, kun hän kirjoitti ylioppilaaksi tai poikaystävä jätti. Nyt on naisten vuoro!

Lavalle vaikka rollaattorilla

Mitä ikä vaikuttaa naisnäyttelijän töihin?

- Tietyn iän jälkeen, kun olet nelikymppinen, et enää voi näytellä rakastajatarta, mikä muuten on täysin absurdia, kun ajatellaan naisen seksuaalista kehitystä. Voit olla vaimo, mutta yleensä miehellä on elokuvassa 10-20 vuotta nuorempi vaimo. Myöhemmin alkaa tulla äidin rooleja, mutta ne ovat yleensä pieniä.

- Toisaalta naisia koulutetaan nyt paljon elokuvan tekijöiksi. Toivottavasti he tekevät elokuvia omasta naisten maailmastaan.

Mäenpää sanoo, ettei itse ole niin huolestunut iästä, sillä hän on saanut tehdä hyviä rooleja ja hän tekee myös paljon koulutustyötä.

- Ja improvisaatioteatteri Stella Polariksen kanssa on sovittu, että rollaattorin kanssa saa tulla lavalle!

Hiljan Ruotissa Guldbaggen -elokuvapalkinnolla -palkittu Outi Mäenpää vieraili tiistaina Nakkilan Villilässä kouluttamassa opettajia.

Lähteet: YLE Satakunta

Lue seuraavaksi