Kokolattimatot tulevat takaisin

Kokolattiamatot tekevät paluuta suomalaiskoteihin. Tuotekehittelyn myötä matot ovat muuttuneet käyttäjäystävällisemmiksi ja ennen varsinaisina pölypesinä pidettyjä mattoja suositellaan nyt allergikoillekin.

Kuva: YLE

Kokolattiamatoista tulee monelle mieleen lähinnä ruotsinlaivat, pöly tai lapsena kaatuessa palaneet polvet. 70-luvun sisutuksen lempilapsi tekee kuitenkin uutta tuloaan. Lappeenrantalainen Kirsti Lehtonen on yksi onnellinen kokolattiamaton omistaja.

- Tänä syksynä on asennettu uusi tuonne makuuhuoneeseen. Se on ennen kaikkea helppohoitoinen ja mukavan tuntuinen. Ikääntyvän ihmisen mieleen on myös se, ettei sillä tarvitse pelätä liukastumista.

Alan ammattilainen sisustussuunnittelija Lilli Huurrekorpi näkee kokolattiamatossa monta hyvää puolta.

- Kokolattiamatot ovat joustavia, lämpimiä ja kodikkaita. Ne myös vaimentavat ääniä ja sopivat siten erinomaisesti esimerkiksi monien kotien kotiteatterihuoneisiin.

Värejä ja mattolangan pituutta löytyy laidasta laitaan. Myös materiaalit ovat muuttuneet sitten viimenäkemän.

- Paljon on erilaisia luonnonmateriaaleja: villaa, sisalia ja pellavaa. Myös keinomateriaaleista löytyy laadukkaita vaihtoehtoja, esimerkiksi itsepuhdistuvaa polypropeenia.

Eniten on kuitenkin muuttunut mattojen pohja, joka oli ennen lateksia. Nyt maton alle ei Huurrekorven mukaan voi enää kertyä kosteutta, sillä ne on tehty verkkomaisiksi ja ilmaviksi.

Myytti pölystä ja liasta

Kokolattiamatot katosivat kaupoista lähes kokonaan 90-luvulla. Niitä pidettiin paitsi vanhanaikaisina myös epähygieenisinä ja pölyä keräävinä basillipesinä. Huurrekorven mielestä tuotekehittely on nyt kuitenkin kääntänyt asian päinvastaiseksi.

- Allergiaperheeseenkin suositellaan nykyisin kokolattiamattoa. Se sitoo ilmasta pölyä, josta se on helppo imuroida pois. Monet matot ovat allergiatestattuja ja antistaattisia. Tietysti myös nykyajan imurit ovat aiempaa tehokkaampia, Huurrekorpi muistuttaa.

Kirsti Lehtonen on samaa mieltä kokolattiamaton helppohoitoisuudesta. Mattolaiturikeikkoja ei tarvita.

- Kun matto on esimerkiksi makuuhuoneessa, ei siellä kuljeta kengät jalassa. Ainut riesa on pöly ja sekin lähtee imurilla. Periaatteessa likaa kyllä pinttyykin vuosien aikana, mutta sen voi pestä pois itse tai vaihtoehtoisesti palkata ammattilaiset pesemään maton paikan päällä.

Monimuotoisia käyttötapoja

Ennakkoluulot kokolattiamattojen haitoista saa monet unohtamaan materiaalin hyvät puolet. Lisäksi moni asia on muuttunut. Mattoja ei esimerkiksi tarvitse enää liimata lattiaan ikiajoiksi. Esimerkiksi Lehtosilla matto on kiinni vain reunalistojen alla.

- Se on mahdottoman nopea vaihtaa. Laminaatin tai varsinkin parketin laittaminen vie huomattavasti pidempään. Eikä paikalle tarvitse aina ammattilaistakaan, sillä vähän näppärämpi osaa tehdä asennuksen itsekin, Kirsti Lehtonen kertoo.

Sisustussuunnittelijalla on tarjota kokolattiamatolle useita erilaisia käyttötapoja.

- Maton voi ottaa vain osaan huonetta. Silloin maton reunat siistitään esimerkiksi nahka tai puuvillakanttinauhalla ja se on kuin mikä tahansa muu matto. Irtonaisen kokolattiamaton voi myös rullata pois lattialta esimerkiksi kesän ajaksi, Huurrekorpi ehdottaa.

Trendi vasta tuloillaan

Kauppojen hyllyiltä ei mattorullia vielä löydy, mutta tilaamalla voi lattiansa vaatteeksi valita lähes mitä vain. Huurrekorven mukaan trendi on kuitenkin selvästi tuloillaan.

- Voisin kuvitella, että nuoret uudisrakentajat, joilla ei ole niitä 70-luvun kauhukuvia omissa muistoissaan olisivat valmiita kokeilemaan kokolattiamattoa omissa kodeissaan.

Kokolattiamattojen uuden tulemisen esteenä onkin lähinnä huono maine.

- Muutamalle asiakkaalle olen ehdottanut, mutta huonojen aiempien kokemusten takia eivät ole kokolattiamattoa kuitenkaan ottaneet. Joillekin äiti on saattanut sanoa, että "Älä nyt hyvä lapsi ainakaan kokolattiamattoa ota!".

Kokolattiamatot eivät siis ainakaan vielä ole keskivertosisustajan ostoslistalla. Mutta jos vanhat merkit paikkansa pitävät: mitä sisustussuunnittelijat edellä, sitä tavikset perässä.