Hyppää sisältöön

Miltä tuntuu olla kaksonen?

Elena ja Milja Kaivosoja ovat sitä mieltä, että ehkä tyhmin kysymys, jonka heille voi esittää on: Miltä tuntuu olla kaksonen? Eihän sitä voi tietää, kun ei ole mihin verrata, vaan on aina ollut kaksonen, toteavat tytöt kuin yhdestä suusta.

Elena (vas.) ja Milja Kaivosojaa ei häiritse käydä samalla luokalla tai samoissa harrastuksissa. Kuva: YLE / Petra Haavisto

Elena ja Milja Kaivosojalla on ikäeroa 7 minuuttia. Elenan mielestä Milja on luonteeltaan vähän humoristisempi ja huoneen perusteella hieman sotkuisempi tyyppi, kuin hän itse. Milja puolestaan pitää Elenaa ystävällisenä ja järjestelmällisenä tyyppinä.

- Aina välillä ihmiset sekoittavat meidät, eihän sille mitään mahda. Näin sattui etenkin pienempänä, kun kumpikaan ei vielä värjännyt hiuksiaan. Joku saattaa mennä noloksi, toinen voi ajatella, ettei sillä nyt ole niin väliä. Kyllä kaksosia silti pitää kohdella yksilöinä, vaikka se joskus olisi vähän hankalaa.

Elena ja Milja Kaivosoja ovat molemmat koulun suhteen tunnollisia ja harrastuksiinsa sitoutuneita. Koulussa he käyvät samoilla kursseilla ja kuljetus tallille sujuu ihan käytännön syistä aina samalla kyytillä. Tytöillä on myös omia harrastuksia, eivätkä he kotonakaan ole jatkuvasti samassa huoneessa.

- Meillä on ihan omiakin kavereita, mutta samat kiinnostuksen aiheet, koirat ja hevoset, pitävät myös yhteisen kaveripiirin aika isona. Ei me silleen koko aikaa kuljeta toistemme kanssa, mutta pääosin kuljetaan porukassa samojen ihmisten kanssa.

Yhteinen historia muokkaa ajatusmaailmaa

Elenalla on ruskeat hiukset, Miljalla vaaleat. Elenan lempiväri on sininen, Milja ei pidä sinisestä yhtään. Kaksosilla on silti yllään samanlaiset toppatakit ja raidalliset, joskin eriväriset paidat.

- Vaatekaappimme ovat aika samannäköiset, mutta se on kyllä sattumaa, jos samana päivänä on päällä samanlaiset vaatteet kuin siskolla. Tyyli meillä kuitenkin on sama, joten tottakai pidämme myös samantyyppisistä vaatteista, Milja toteaa.

Toisinaan siskoksilta on kysytty, löytyykö kaksosilta jokin erityinen telepaattinen yhteys, kun sisko on jatkanut ääneen toisen aloittamaa ajatusta.

- Kyllähän niin tapahtuu hyville kaveruksillekin, jotka ovat paljon yhdessä. Meillä nyt sattuu olemaan samanlainen ajattelutapa, se johtuu pitkälti varmasti yhteisestä historiasta, koulusta ja harrastuksista. Ei me oikein uskota mihinkään telepaattisiin yhteyksiin.

On yhteisestä tyylistä ja ulkonäöstä ollut hyötyäkin, tai ainakin huvia, toteavat Elena ja Milja Kaivosoja.

- Ollaan me jekuttamaan päästy, muutaman kerran. Ihan pieninä yritimme huijata äitiä vaihtamalla sänkyjä, ja vähän vanhempana käytimme yhdennäköisyyttä hyödyksemme leikkimielisessä ratsastuskilpailussa. Eihän sitä kukaan silloin saanut tietää.