1. yle.fi
  2. Uutiset

Aurinko tekee lian näkymättömäksi

Kevätaurinko valaisee pian lumihankia. Auringonvalon tiedetään myös olevan hyvä apulainen pyykin käsittelyssä. Se valkaisee vaatteita. Siihen aikaan kun lakanatkin pestiin käsin, levitettiin ne kuivumaan ja valkaistumaan kevätaurinkoon. Samaa menetelmää käytetään yhä, esimerkiksi kestovaippojen valkaisussa.

aurinko
Pyykkiä roikkumassa veneen kaiteella.
Värillinen pyykki voi haalistua auringossa.YLE / Paula Tiainen

Kyllä aurinko puhdistaa tekstiilin pigmenttiepäpuhtaudet, vahvistaa tutkijatohtori Marja Rissanen Tampereen teknillisen yliopiston materiaaliopin laitokselta.

- Esimerkiksi jos marjoista tai hedelmistä tulee vaatteille likaa, niitten värillisten pigmenttien auringonvalon kesto on aika huono. Jos ne laittaa hyvin kirkkaaseen auringonpaisteeseen, ne haalistuvat. Periaatteessa itse molekyyli ei siitä lähde, vaan se värimolekyyli muuttuu värittömäksi.

Mistä tällainen auringon voima johtuu?

- Auringon ultraviolettisäteily on energialtaan niin voimakasta, että se rikkoo tämän marja- tai hedelmävärin värimolekyylin rakenteen, jolloin se muuttuu värittömäksi. Siihen, että se muuttuu värillisestä värittömäksi tarvitaan hyvin pieni kemiallinen reaktio. Sen jälkeen se on väritön, vaikka itse aine on vielä kankaassa.

Samalla suurella energiavoimallaan aurinko voi tappaa myös bakteereita.

Monet pikkulasten vanhemmat käyttävät aurinkoa hyväkseen esimerkiksi kestovaippojen valkaisussa.

- Se on ihan järkevä juttu, sanoo tutkijatohtori Rissanen.

Arat tekstiilit ovat eri juttu

Auringon valkaisuvoimaa hyväksi käytettäessä pitää ottaa huomioon, kuinka paljon itse kuitu kestää auringonvaloa.

- Esimerkiksi villavaatteita ei missään nimessä saa kuivattaa suorassa auringonvalossa, koska villakuitu kellastuu hyvin helposti. Mutta vaalean tai valkoisen puuvillavaatteen voi huoletta laittaa päiväksi aurinkoon kuivumaan, mutta ei sitäkään pidä jättää moneksi viikoksi paisteeseen.

Myöskään silkkivaatteita ei saa laittaa suoraan auringon paisteeseen kuivumaan.

- Arkoja kuituja ei kannata missään nimessä auringossa kuivata, koska vähitellen ne haurastuvat. Jos ei ole varma, mikä on värin auringonvalon kesto, ei vaatetta pidä laittaa pitkäksi aikaa aurinkoon.

- Hetkellinen auringossa olo ei pitäisi aiheuttaa muutoksia. Periaatteessa sisustustekstiilien pitäisi kestää paljon enemmän auringon valoa kuin vaatetustekstiilien.

Kaikkeen aurinkokaan ei pysty, se ei poista vaatteista hajuja, vaan sen hoitaa raikas ulkoilma.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi