Jäätie vahvistuu auraamalla

Jääteiden kunto riippuu paljon hoitotavasta. Pirkanmaalla avattiin joulukuussa mm. Ikaalisten Kyrösjärven kolme jäätietä ja Ruoveden Vastalahden jäätie.

jäätiet
Jäätien nopeusrajoitus on yleensä 50 kilometriä tunnissa
Jäätien nopeusrajoitus on yleensä 50 kilometriä tunnissa.Jarkko Heikkinen / Yle

Viime viikkoina on ollut lauhaa ja lunta on satanut runsaasti. Monien järvien jäälle on noussut vettä. Parhaassa kunnossa ovat pysyneet jäätiet, joilta lumet on lingottu 10-15 metrin leveydeltä.

-Keliä seuraillen ja hyvällä hoidolla niitä on pidetty kunnossa. Olettaisin, että ratkaisevaa on ollut, että tiet on alun perin tehty riittävän leveäksi ja vielä linkoamalla, jotta reunoille ei tule painavia auravalleja, kertoo Ikaalisten Leutolan jäätietä hoitavan tiekunnan puheenjohtaja Juhani Hakala.

Leveä auraus mahdollistaa jäätien vahvistumisen, kun märkä lumi ei ole piilottamassa jäätä pakkaselta.

- Pakkaset ovat vahvistaneet tien niin, että siinä on jopa 25 senttiä paksumpi jää kuin muualla. Jää on noussut niin korkealle, että vesi on pysynyt pois.

Tietä on vaikeaa puhdistaa yli auratun reunan.

- Reunoilla vettä on heti, märkä lumi haittaa linkoamistakin, Juhani Hakala sanoo.

Ikaalisissa jäätie on löytänyt käyttäjänsä.

- Leutolan jäätiellä on päivittäin satoja autoilijoita, suuri osa on työmatkalaisia. Ikaalisten kylpylän jäätie on vielä vilkkaampi, kertoo Leutolan jäätietä hoitava Juhani Hakala.

Ikaalisissa Kyrösjärven kaikki kolme jäätietä avattiin liikenteelle joulukuun lopulla. Ensimmäinen jäätie Toivionrannasta Karttuun avattiin jo joulukuun alkupuolella. Keskustaajaman ja Leutolan välinen osuus saatiin myös auki ennen joulua.

Ruovedellä satamasta Vastalahteen johtava neljän kilometrin jäätie avattiin myös ennen joulua.

Mäntän Seppälästä lähtee myös viiden kilometrin jäätie Niemenkylä-Liettuun. Se on ollut auki marraskuun lopulta, kun jään vahvuus oli riittävä. Heikommillaan jää on noin metrin matkalta 25 cm paksua, henkilöautoille tie on kuitenkin hyvä.

- Jäätie on vielä auki, mutta se on jo heikommassa kunnossa. Myräkkä veti tien tukkoon, mutta saimme sen vielä auki, kertoo Jukka Mäkiaho, joka auraa tietä harrastuksenaan.

Edellisen kerran jäätiet saatiin käyttöön näin aikaisin alkutalvesta vuonna 2002.

Lähteet: YLE Tampere