Lapualla kärsitään tonttipulasta

Lapua aikoo terävöittää maanhankintaansa. Nykyisellään kaupungin tonttivaranto on liian suppea, ja lavennusta haetaan erityisellä maapoliittisella ohjelmalla. Tarvittaessa Lapua hankkii maata vaikka väkisin.

Lapua
YLE / Anri Koski
Rakentajat kaipaavat lisää tonttimaata.
Tavoitteena on 150 uutta omakotitonttia joka vuosi. (1:50) Kuvaus ja editointi Anri Koski.

Lapuaa mainostetaan Kotien valtakuntana. Kampanja on houkutellut väkeä niin kiivaasti, että kaupungissa ollaan ajauduttu tonttipulaan. Tästä selvitäkseen kaupunki aikoo terävöittää maanhankintaansa.

- Me haluamme, että kysyntä ja tarjonta ovat tasapainossa. Meillä on tällä hetkellä niin kiivas rakentamisen vauhti, että meidän on saatava lisää maata tähän tarkoitukseen, jyrähtää kaupunginjohtaja Paavo Latva-Rasku.

Perikunnat ja suvut haraavat vastaan

Kaupunki haluaa omistukseensa etenkin keskustan läheisyydessä olevat, vielä kaavoittamattomat maat. Nämä maat ovat usein sukujen omistuksessa, eikä niiden hankinta ole ollut tähänkään asti helppoa.

- Maanomistajilla on usein liian suuret odotukset hinnasta. Osa kaupungin keskustan maista on aktiivisilla maanviljelijöillä ja aina ei omistajilla ole edes halua myydä, summaa tontin osto-ongelmia Lapuan maankäyttöinsinööri Markku Turja. Hänen mukaansa keskustasta maa kannattaa myydä ja ostaa kauppahinnalla esim. Alajoelta kolmin- nelinkertainen määrä viljeltävää maata.

Tavoitteena 150 uutta omakotitonttia joka vuosi

Tähän saakka Lapualla on hankittu uutta tonttimaata lähes miljoonalla eurolla vuosittain. Omakotitontteja on myyty vuosittain noin 30. Jotta valinnanvaraa olisi riittävästi, uusia tontteja tarvitaan kuitenkin kolminkertainen määrä kysyntään nähden. Tämä tarkoittaisi 150 omakotitonttia ja yli 20 rivitalotonttia vuosittain.

Pakkolunastus vasta viimeinen keino

Lapuan uusi maapoliittinen ohjelma voi olla käytössä jo ensi syksynä. Maakauppoihin pyritään ensi sijassa pehmeillä keinoilla, kuten keskustan maa-alueiden vaihtamisella kauempana oleviin peltomaihin. Pakkolunastus on vasta viimeinen keino.

- Toivottavasti siihen ei jouduta. Kyllähän meidän maapoliittinen ohjelma lähtee siitä, että kaupungin ensisijainen ja tärkein tavoite on päästä vapaaehtoiseen kauppaan ja siihen pyritään kaikin keinoin, vakuuttaa Markku Turja.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Anne Rahjola