Rakennusyhtiöt kamppailevat lumen kanssa

Runsasluminen talvi tuo rakennusyhtiöille miljoonien eurojen lisälaskun. Urakka-ajat pitkittyvät lumitöiden takia ja energiaa kuluu moninkertaisesti tavanomaiseen talveen nähden. Toisilla tuotannonaloilla lunta kuitenkin kiitellään.

Kotimaa
Työntekijä lumisella rakennustyömaalla.
YLE

Espoon Kauklahdessa betonimylly käy edelleen, vaikka alun perin Vantinportin eritasoristeyksen piti valmistua jo marras-joulukuun vaihteessa. Alikulku on saatu avattua liikenteelle, mutta muuten työtä jatketaan kuumeisesti. Kyseessä on Espoon historian suurin infra-alan urakka.

- Pahimpina lumipäivinä koneenkuljettajat ovat tulleet paria tuntia aikaisemmin töihin ja alkaneet puhdistaa työmaata lumesta, mutta monesti menee lähelle puolta päivää, että päästään varsinaisiin töihin, rakennustyömaan vastaava mestari Kyösti Kontio kuvailee.

Harva uskoi, että Etelä-Suomeen saataisiin kaksi kunnon talvea peräjälkeen. Niinpä moni rakennusfirma on aikatauluttanut työnsä liian tiukkaan. Vantinportissa viherkasvien istutus ja jalkakäytävän kiveys jäivät syksyllä kesken, kun lumi tuli maahan ennakoitua nopeammin. Betonitöitä tehdään talvellakin, mutta säätiedotuksia tarkkaan syynäämällä.

- Valitsimme mahdollisimman lauhan päivän. Lisäksi paikkaan, johon betonia valetaan, on tehty lämmitys sähkölämmittimien ja pressujen avulla, Kontio kertoo.

Lisäkulut liikkuvat miljoonissa

Urakoitsija voi vedota poikkeuksellisiin sääolosuhteisiin ja neuvotella rakennustyön tilaajan kanssa aikataulun ja kustannusten tarkistamisesta. Lisäaikaa yleensä heruu, mutta kustannukset jäävät tavallisesti urakoitsijan harteille, Talonrakennusteollisuus ry:n asiamies Reijo Lehtinen kertoo. Sama pätee infra-alan rakentamiseen, eli esimerkiksi Kauklahden kaltaisiin urakoihin.

Vantinportin pääurakoitsijana toimii rakennusyhtiö E.M. Pekkinen. Yhtiön toimitusjohtaja Tahvo Pekkinen arvioi, että yksin sille lisäkustannuksia on syntynyt satoja tuhansia euroja. Koko alalla puhutaan siis miljoonista.

Viljelijä kiittää lumipeitettä

Vain runsaan kilometrin päässä Vantinportista runsasta lunta kuitenkin kiitellään. Rossitarhojen toimitusjohtaja Yrjö Rossi muistuttaa, että mansikantaimet ovat paksun lumikerroksen alla hyvässä suojassa pakkaselta.

- Huonoin vaihtoehto olisi, jos lunta ei olisi ollenkaan, mutta olisi kova pakkanen. Silloin mansikan juuristot tuhoutuisivat. Mutta tämä on erinomaisen hyvä tilanne.

Rossi kaivaa sanojensa vakuudeksi esiin taimen lumen alta. Sen lehdet ovat vielä vihreitä.

Vain pensaat ja puut saattavat saada mekaanisia vaurioita, jos lumipeite käy kovin raskaaksi. Samoin puutarhureita saattaa huolettaa, että jänis- ja hirviaidat jäävät liian mataliksi paksujen kinosten keskellä.

Lähteet: YLE Uutiset