Lipponen YLE Uutisille Wikileaks-paljastuksista: So what

Venäläinen Russkij reporter -viikkolehti on julkaissut asiakirjan, jonka mukaan amerikkalaisdiplomaattien keskeinen tietolähde Helsingissä oli eduskunnan entinen puhemies, Paavo Lipponen. Lipponen ei halua kommentoida Wikileaks-paljastusta YLE Uutisille. Venäläislehden tiedoista kertoi Suomessa ensimmäisenä Uusi Suomi.

Ulkomaat

YLE Uutiset pyysi haastattelua Paavo Lipposelta koskien Wikileaks-paljastusta, mutta Lipponen vastasi tekstiviestillä "so what", eikä halunnut kommentoida asiaa enempää.

Venäläislehden julkaisema asiakirja on luokiteltu salaiseksi. Se on otsikoitu nimellä Suomi-Venäjä: Suomalaisten mukaan Putin on "turhautunut ja huolestunut". Asiakirjassa paljastetaan yksityiskohtaisia tietoja presidentti Halosen ja Venäjän silloisen presidentin, Vladimir Putinin tapaamisesta Pietarissa 14. joulukuuta vuonna 2004.

Asiakirjasta selviää, että Lipponen tapasi Yhdysvaltain silloisen Helsingin-suurlähettilään, Earle I. Mackin sen jälkeen, kun Lipponen oli keskustellut presidentti Halosen kanssa Halosen ja Putinin tapaamisesta. Lipponen kertoi Yhdysvaltain-suurlähettiläälle myös oman arvionsa presidenttien tapaamisesta.

Lipponen tapasi Yhdysvaltain-suurlähettilään vain kolme päivää sen jälkeen, kun Suomen ja Venäjän presidentit olivat tavanneet eli 17. joulukuuta vuonna 2004. Asiakirjasta ei selviä, oliko presidentti Halonen tietoinen Lipposen aikeista.

Lipponen arvioi asiakirjan mukaan, että Venäjä tuntee asemansa painostetuksi lähialueillaan kuten Baltiassa ja Kaukasiassa. Lipponen muistutti Yhdysvaltoja ja EU:ta pitämään kiinni periaatteistaan, mutta välitti myös oman arvionsa amerikkalaisdiplomaateille.

- Putin tuntee olonsa erittäin epämukavaksi juuri nyt, Lipponen sanoi asiakirjan mukaan amerikkalaisille. Lipposen tulkinnan mukaan Putin oli ärtynyt lännen toimista varsinkin Kaukasiassa.

Lipponen oli kuitenkin ilahtunut siitä, että Putin oli Pietarin-tapaamisessa hyvin tyytyväinen yhteistyöhön Suomen kanssa.

- Tämä on tärkeää Suomen hallitukselle, koska presidentti Halosta ja pääministeri Matti Vanhasen hallitusta on arvosteltu siitä, etteivät he pysty hoitamaan suhteita Venäjän kanssa, Lipponen sanoi asiakirjan mukaan Yhdysvaltain diplomaateille joulukuussa 2004.

Asiakirjasta selviää, että Lipposen lisäksi amerikkalaisdiplomaattien muita tietolähteitä Helsingissä olivat presidentti Halosen tuonaikainen ulkopoliittinen neuvonantaja ja presidentin kanslian entinen kansliapäällikkö, Jarmo Viinanen sekä Suomen ulkoministeriön Venäjä-yksikön silloinen päällikkö, Olli Perheentupa.

Viinanen: "Putin turhautunut ja stressaantunut"

Asiakirjan mukaan Viinanen kertoi amerikkalaisille, että Venäjän presidentti vaikutti Pietarin tapaamisessa "turhautuneelta, stressaantuneelta ja huolestuneelta". Viinasen mukaan Putinin turhautuminen johtui kahdesta syystä.

- Ensinnäkin Putin käytti tapaamisessa paljon aikaa siihen, kuinka Venäjä on ymmärretty väärin lännessä. Mutta toiseksi Putin valitti myös Venäjän byrokraattisuutta, Viinanen sanoi asiakirjan mukaan amerikkalaisille.

Asiakirjassa sanotaan, että Viinanen oli kertonut Putinin puhuneen kriittisesti Yhdysvaltain tuesta Georgialle. Viinasen mukaan Putin suhtautui varauksellisesti myös Ukrainaan, vaikka hän ei maininnut Ukrainan oranssia vallankumousta.

Halonen ja Putin tapasivat sen jälkeen, kun Ukrainassa oli käyty lännessä vilpillisenä pidetyt presidentinvaalit. Vaalit voitti Viktor Janukovitsh, mutta vilppiepäilyjen takia maassa järjestettiin uudet vaalit ja silloin valtaan nousi oranssin vallankumouksen johtaja, Viktor Jushtshenko.

Putin puhui itse Karjalasta

Viinanen kertoi asiakirjan mukaan amerikkalaisille, että Putinin aloitteesta Pietarin keskustelussa nousi esiin myös Karjala-kysymys. Viinasen mukaan Putin sanoi, että jos toisen maailmansodan jälkeen sovittua Suomen ja Venäjän rajaa ryhdyttäisiin tarkastelemaan uudestaan, myös muita rajoja Itä-Euroopassa pitäisi miettiä uudestaan.

- Kokouksessa puhuttiin pitkään täysin toissijaisista asioista, Viinanen kertoi asiakirjan mukaan amerikkalaisdiplomaateille.

Sen sijaan Tshetshenian poliittisesta ratkaisusta jankkaaminen kyllästytti Putinia.

- Putin on tympääntynyt siihen, että lännessä aina vaaditaan etsimään poliittista ratkaisua Tshetshenian levottomuuksiin, Viinanen kertoi asiakirjan mukaan amerikkalaisille. Viinasen mukaan Putin kertoi pitkään Venäjän ponnistelleen ratkaisun löytämiseksi Tshetshenian tilanteeseen.

Asiakirjan mukaan Olli Perheentupa esitti Yhdysvaltain diplomaateille teräviä arvioita presidentti Putinista.

- Putin on sellaisessa mielentilassa, ettei hän osaa päättää, mitä tehdä. Putin menee huippukokouksesta toiseen ja vain reagoi ulkomaailman tapahtumiin. Putinilla ei ole mitään strategiaa tai näkemystä, Perheentupa sanoi asiakirjan mukaan amerikkalaisdiplomaateille.

Perheentupa kertoi amerikkalaisille diplomaateille, että Venäjällä oli paljon toiveita Suomen EU-jäsenyyden suhteen. Venäläisten toive sai ilmeisesti vastakaikua suomalaisten puolella.

- Suomi ei ole suurvalta, kuten Britannia, Saksa tai Ranska, mutta meillä on pitkä kokemus Venäjän kanssa toimimisesta, Perheentupa huomautti amerikkalaisdiplomaateille.

Venäläislehden julkaisema asiakirja on Yhdysvaltain Helsingin suurlähetystön tuonaikaisen kakkosmiehen, Robert Weisbergin tekemä. Se on merkitty salaiseksi 29.12.2014 asti.

Lähteet: YLE Uutiset