1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulta

Kultabuumi jatkuu

Ennätyskorkealle kivunnut kullan hinta on houkutellut ihmisiä kultaesineiden myyntiin. Turun keskustassa toimivan osto- ja myyntiliikkeen omistaja Sauli Niemelä myöntää, että kultakauppa käy nyt vilkkaana. Parhaimpana päivänä Niemelä kertoo ostaneensa jopa kilon kultaa.

Kulta
Kultahammas
KultahammasDevy Nagalingam / Yle

Sauli Niemelä ostaa kultaa päivittäin. Asiakkaat myyvät meille kaikenlaista kultaa, designkoruja ja hammaskultaa, harkkokultaa sekä kultahippuja, luettelee Niemelä. Ostamme romukultaa ja korukultaa, tosin kultakoruista saa paremman hinnan kuin romukullasta

- Kaikki käy, valko-, puna- ja keltakulta, myös rikkinäiset korut sekä leimaamattomat. Timantit ja kivet saattavat nostaa hintaa.

Asiakkaan tuomien kolmen kultaketjun arvoksi Sauli Niemelä laskee noin sata euroa.

- Kaksi vuotta sitten näistä olisi saanut 50 euroa. Kymmenestä asiakkaasta yhdeksän yllättyy aina kun kuulee kullan hinnan, toteaa Niemelä

Ketjut päätyvät sulatukseen tai harkoiksi. Joskus vanhoista koruista tehdään uusia.

Kultaa ostavia liikkeitä on ilmaantunut Turun lisäksi useille paikkakunnille. Myös netissä ostetaan koruja ja romukultaa. Kuluttajan on syytä olla tarkkana, sillä hinnat vaihtelevat kovasti paikasta riippuen. Asiakkaan kannatta tarkistaa, että myyjällä on käytössä Tukesin hyväksymä vaaka.

- Aina ei kannata myydä ensimmäiselle ostajalle. Kilpailuttaminen kannattaa, toteaa Sauli Niemelä

Tunnearvoa vai rahallista arvoa

Kultakauppa ei ole avokauppaa. Myyjän kannattaakin aina harkita tarkkaan ennen kuin alkaa lahjasormusta tai rippiketjuaan myymään. Kauppojen jälkeen korut menevät usein nopeasti sulatukseen, joten niitä on lähes mahdotonta saada takaisin, kertoo Osto- ja myyntiliike Sauli Niemelän omistaja Sauli Niemelä.

Niemelä on ostanut ja myynyt kultaa jo toistakymmentä vuotta. Hauskimpana tapauksena hän muistelee rouvaa, joka tuli myymään kultahampaita pienessä rasiassa

- Rouva heitti kuperkeikan, kun kerroin maksavani rasiasta ja hampaista yli 2 000 euroa. Rouva ei nimittäin arvannut pienen hammasrasiankin olevan kultaa, kertoo Niemelä hymyillen.

Lähteet: YLE Turku