1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hampaat

Hampaiden valkaisu kotikonstein arveluttaa

Helmihampaista haaveilevaa kauhistuttavat hammaslääkäreiden korkeat valkaisuhinnat. Siksi moni turvautuukin mielellään edullisempiin kikkoihin. Kotikonsteissa kehotetaan muun muassa pesemään hampaita ruokasoodalla. Mutta sehän on hankausaine! Entä ovatko netissä myytävät geelit sekä jauheet tehokkaita ja turvallisia?

Kuva: YLE / Toni Pitkänen

Valkoiset välkkyvät hampaat kuuluvat menestyvien ihmisten tunnusmerkkeihin ainakin Amerikassa, jossa kauniit ja rohkeat väläyttelevät helmihampaitaan telkkarissa sekä tosielämässä. Entistä useampi suomalainenkin haluaa pitää hyvää huolta hampaistaan, koska meilläkin monelle kauniit hampaat ovat tärkeä käyntikortti esimerkiksi työelämässä.

Hampaiden valkaisu maksaa hammaslääkärin vastaanotolla 180 - 500 euroon. Hinta onkin saanut monet turvautumaan kotikonsteihin. Ovatko internetissä myytävät hampaidenvalkaisuaineet tehokkaita?

Hampaanhoidon ammattilainen tyrmää kotikonstit

- Emme ole kertaakaan törmänneet netistä tilattuun aineeseen, jossa olisi CE-merkintä. Merkintä takaa sen, että aine on tutkittu. Se on myös tae siitä, että asiakas saa juuri sitä ainetta, mitä mainoksessa luvataan, toteaa suuhygienisti Helena Riippi Denthousesta.

Tuhoutunut kiille ei palaa

Hammaslääkärin vastaanotolla käytössä olevat valkaisuaineet on tutkittu ja niistä on tietoa jopa 25 vuoden takaa. Suuhygienistin mukaan valkaisu pitäisi siis aina tehdä ammattilaisen työnä. Aine, jota ammattilaiset käyttävät, hajottaa hampaan kiilteen alla olevan värjäytymän pois.

- Minkäänlaiset geelit tai vastaavat, joilla hinkataan hammasta tai joita purskutetaan suussa, eivät valkaise hampaita ainakaan pitkäksi aikaa.

Ruokasoodaa käytetään siivouksessa monenlaiseen puhdistukseen. Lisäksi se muun muassa poistaa pahoja hajuja jääkaapista. Netissä tätä samaa hankausainetta suositellaan myös hampaiden valkaisuun! Soveltuuko ruokasooda hampaiden valkaisuun ja puhdistukseen?

-Hammaskiille kuluu pois, kun soodaa tai muita vastaavia oikein innokkaasti harjaa hampaisiin. Hetkeksi saattaa jäädä tunne, että hampaat ovat valkoisemmat. Kohta tilanne on kuitenkin entistä huonompi, sillä sooda kuluttaa hampaan kiillepintaa ja karkeuttaa sitä, jolloin siihen tarttuu entistä enemmän värjäytymää.

Kun hammaskiille on kulunut pois, sitä ei saa enää millään keinolla takaisin.

Ammattilaisen tekemä hampaiden valkaisu on kalliimpi kuin netissä myytävät aineet, mutta se on pitkäaikainen ilo.

- Jos valkaisu tehdään kerran kunnolla, se on loppuelämän juttu, vakuuttaa Helena Rippi.