Pissaaminen ei häiritse yökastelijan unia

Erikoislääkäri Ritva Virransalo kertoo, että yökastelijat ovat keskimääräistä syväunisempia. Yökastelu tapahtuu lapsella tiedostamatta ja yleensä tahaton virtsaaminen ehtii loppua ennen murrosikää.

vuoteenkastelu
Lapsi nukkuu.
YLE Etelä-Karjala

Etelä-Karjalan keskussairaalan lastentautien poliklinikan erikoislääkäri Ritva Virransalo kertoo, että lapset oppivat yksilöllisesti kuiviksi.

- Ekaluokkalaisista noin yksi kymmenestä voi vielä olla yökastelija. Suurimmalla osalla yökastelu ehtii kuitenkin loppua ennen murrosikää.

Virransalon mukaan pojat kastelevat aavistuksen verran enemmän unissaan kuin tytöt. Syy tähän on se, että pojat kehittyvät tässä asiassa mahdollisesti myöhemmin kuin tytöt. Myös geneettistä taustaa Virransalo pitää merkittävänä. Jos perheessä on ilmennyt aiemmin vastaavanlaista kastelua, on lapsen yökastelu todennäköisempää.

- Tutkimuksissa on huomattu, että yökastelijat ovat keskimääräisesti syväunisimpia ja että heillä on pienempi rakko kuin muilla. Kehontoimivuudessa ja elimistössä ei ole kuitenkaan mitään poikkeavuuksia muihin lapsiin verrattuna, kertoo erikoislääkäri Ritva Virransalo.

Hoitotoimenpiteisiin yökastelussa ei ruveta ennen viiden vuoden ikää. Sen iän jälkeen on kastelijan mahdollista saada erimuotoisia hoitoja. Hälytyslaitteiden ja lääkkeiden lisäksi Ritva Virransalo on nähnyt myös päiväkirjan toimivana.

- Pyydän potilasta itse kirjaamaan muistiin yöt, jolloin peti on pysynyt kuivana. Tämä käytäntö aktivoi aivokuoressa sellaista toimintaa, joka säilyy myös unen aikana ja paraneminen voi tällöin edistyä.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala