1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pääsiäinen

Pääsiäinen huipentuu ortodokseilla kolmen tunnin jumalanpalvelukseen

Pääsiäinen on ortodoksien suurin juhla. Tänä vuonna ortodoksisen kirkon pääsiäisen aamupalvelus ja liturgia televisioidaan Vaasasta.

pääsiäinen
Yle/ Merja Siirilä

Pääsiäisyön jumalanpalvelus on ortodoksien kohokohta, joka kestää kolme tuntia. Pääsiäisyön kruunaa yhteinen lammasateria aamuyön tunneilla. Ortodoksiset kirkonmenot aloittaa kirkon kellojen soitto.

- Ne ovat kutsusoitto, joka ilmoittaa, että palvelus on alkamassa. Ne myös ilmoittavat sisällöstä rytmillään. Välillä on hiljainen ja hidas rytmi, ja välillä nopea ja iloinen, Vaasan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Isä Matti Wallgren kertoo.

Palmusunnuntaista alkavalla viikolla on monta nimitystä: kärsimysviikko, hiljainen viikko ja piinaviikko. Ortodoksit kutsuvat tuota aikaa Suureksi viikoksi. Viime sunnuntaina alkanut Suuri viikko päättyy sunnuntaina pääsiäiseen, eli Kristuksen ylösnousemuksen juhlaan. Suurella viikolla Vaasassa on järjestetty joka aamu jumalanpalveluksia ja viikonloppuna myös iltaisin. Kaikki huipentuu kuitenkin lauantain ja sunnuntain väliseen yöhön.

- Ensi viikolla tulee koululaiset ja lapset tänne jumalanpalveluksiin. Silloin täällä on juhlava pääsiäisliturgia ristiäissaatot ja lapset saavat pääsiäismunat, Wallgren kertoo.

Keskiyöllä televisiosta ja radiosta

Jumalanpalvelus käynnistyy puolenyön palveluksella. Lähetys Pyhän Nikolaoksen kirkosta alkaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä suorana lähetyksenä 23.55 TV1:ssä. Palveluksen toimittaa Oulun metropoliitta Panteleimon yhdessä Vaasan seurakunnan papiston kanssa. Kolme tuntia kestävän pääsiäisen aamupalveluksen ja liturgian voi kuulla myös Radion Suomen taajuudelta.

Kyseessä on toinen kerta, kun Vaasan ortodoksisen kirkon pääsiäisyön palvelus uutisoidaan.

- Joskus 70-luvulla oli ensimmäisen kerran ja tämä on ensimmäinen kerta minun aikanani, Wallgren kertoo.

Pääsiäinen tuo myös ei-ortodoksiset ihmiset kirkkoon tunnelmansa ja mystisyytensä vuoksi. Tunnelman luovat kirkossa tuoksuvat suitsukkeet ja tilan täyttää kauniit aariat.

- Tämä on itselle arkipäivää, että siihen mystisyyteen en osaa ottaa kantaa. En huomaa näitä suitsukkeita, ne ovat itselle hyvin tavallista, Wallgren toteaa.

Lähteet: Yle Pohjanmaa

Lue seuraavaksi