Television 3D-koelähetykset alkoivat antenniverkossa

Kotimainen 3D ilmaisjakelukanava 3D-TV on aloittanut testilähetykset antenniverkossa. Lähetykset ovat valtakunnallisia, ja tavoittavat noin 95 prosenttia suomalaisista. Lähetysten takana on First 3D-TV Oy -niminen yritys, joka kehittää mm. uutta teknologiaa television 3D-lähetyksiä varten.

Kuva: Yle / Arja Lento

Yritys on saanut Viestintävirastolta luvan kolmen kuukauden koelähetyksiin. Yhtiö suunnittelee kuitenkin jo toimintaa eteenpäin.

- Ohjelmiston on määrä koostua täysin kolmiulotteisista, koko perheen ohjelmista. Tarkoitus on, että huhtikuussa aloitettaisiin varsinainen ohjelmatoiminta.

- Parhaillaan kartoitetaan millaista 3D-materiaalia on maailmalla satavilla, kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Saraheimo. Televisioalan osaamista yritykseen tuo mm. entinen Yle-johtaja Arne Wessberg.

Kehitteillä uutta teknologiaa

- Testilähetykset perustuvat aluksi jo maailmalla käytössä olevaan Colorcode-tekniikkaan. Myöhemmin on tarkoitus ottaa käyttöön aivan omaa teknologiaa mm.ohjelmien lähetyspäähän, josta ei voi kertoa vielä enempää, koska patenttiasiat ovat kesken, sanoo yhtiön teknologiavastaava Antti Riekkinen.

Aluksi ohjelmia voi katsella "karvalakkiversiona" nykyisillä televisioilla, ja keväällä myyntiin tulevilla 3D-katselulaseilla, mutta edistyksellisempi tekniikka jatkossa vaatisi jo 3D ready -televisiot.

- Ideana on, että katselu ei kuitenkaan vaatisi satoja tai jopa tuhansia euroja vaativia ns. aktiivilaseja, sanoo Riekkinen.

Kanavahaulla löytyy

Digitan mukaan lähetykset näkyvät lähes kaikissa tv-vastaanottimissa. Saadakseen kanavan näkyviin on digi-tv-vastaanottimessa tehtävä kanavahaku uudelleen, mikäli kanavahakua ei ole tehty tammikuussa tehdyn kanavanumerouudistuksen jälkeen.

3D-kanava lähettää kanavanipussa E kanavapaikalla 13. Testilähetykset ovat arkisin kello 16 - 17 ja viikonloppuisin 15 - 17. 3D-lasien myynnistä yritys sanoo neuvotelevansa parhaillaan eri kauppaketjujen kanssa.