NÄKÖKULMA: Saako juopunutta haastatella?

Maria Veitolan vetämä Nelosen talk-show on herättänyt aiemminkin voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Nyt Veitola heiluttelee selkeästi hyvän maun ja eettisen journalismin raja-aitoja.

kulttuuri
Janne Mällinen
Tiina Jutila / YLE

Veitola haastatteli keskiviikkona 2.2. suorassa lähetyksessä sekavalta vaikuttanutta kyläkauppias Vesa Keskistä. Keskisen vastaukset olivat vaivaannuttavaa sopertelua ja hän puhui kesken haastattelun kännykkäänsä. Tuurin naapuri se sieltä soitteli ja totesi Vesan olevan ”aivan sekaisin” ja pyysi häntä poistumaan ruudusta. Aiemmin lähetyksessä muusikko Andy McCoy oli kertonut jo tulevasta kiertueestaan silmämääräisesti arvioituna kohtuullisen tunteikkaassa tilassa hänkin.

Vesa Keskinen on aikuinen ihminen ja varmasti julkisuuden henkilönä monille tutuksi tulleena vastaa osaltaan omasta käytöksestään, mutta vastuuta lähetyksestä on myös sitä tekevillä toimittajilla ja tuotantotiimillä.

Miksi siis Vesa päästettiin suoraan lähetykseen lähes puhekyvyttömänä? Millaista toimittajetiikkaa tämä on?

Tapahtunutta on aika vaikea perustella. En hyväksy perusteluksi sitä, että Keskinen tuli studiolle niin myöhään että mitään ei ollut enää tehtävissä. Jos tähän perusteluun uskotaan, niin olisiko tuotantotiimi päästänyt kyläkauppiaan studioon, jos hän olisi ollut yltä päätä veressä nyrkkitappelun päälle? Ei.

Miksi humalainen mies siis päästettiin nolaamaan itsensä?

Keskinen itse on tänään pahoitellut julkisuudessa esiintymistään. Ei ole myöskään yllätys, että Keskisen humala tuli myös shown kotikanavalle Neloselle yllätyksenä. Kanavan mukaan ohjelman luonteeseen ei kuulu esittää vieraita tarkoituksenmukaisesti epäedullisessa valossa.

Ei varmasti, mutta niin se vain nyt sattui tekemään.

Journalistien toimintaa linjaava Julkisen sanan neuvosto ei ota kantaa ohjelman eettisiin ratkaisuihin ilman virallista valitusta. JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen on kuitenkin tänään paheksunut humalaisten ottamista ohjelmavirtaan. Viime viikolla Mariaa! arvosteli Aleksi Valavuori, joka blogikirjoituksessaan paasasi, että Mariassa riepotellaan ja leikitään nokkelaa liian helppoja maalitauluja vastaan.

Tietenkin löytyy myös heitä, joista Maria ja tuotantotiiminsä teki eilen urotyön esitellessään missä kuosissa joku on ja show oli muutenkin hauska.

Suomalaisten journalistien yleistä hyvää tapaa vaalivat journalistin ohjeet eivät ota suoraan kantaa humalaisten haastattelemiseen. Yleinen maalaistoimittajajärki kuitenkin sanoo, että humala on edesvastuuton tila - humalaisia ei kannata haastatella, lähinnä sen takia, että se on heille itselleen epäedullista.

Missä siis menee julkisuuden raja ja toimittajien vastuu? Saammeko me toimittajat tuupata ihmisen oksentamaan ajatuksiaan julkisuuteen missä tilassa tahansa, koska hei!, sehän on julkkis ja omalla vastuullaan!

Lähteet: Janne Mällinen kirjoittaja on Yle Uutisten kulttuuritoimituksen päällikkö