Presidentti palkitsi kännykkälaukut, aurinkoenergian ja musiikkiviennin

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on myöntänyt vuoden 2010 kansainvälistymispalkinnot mobiilituotelaukkuja valmistavalle Gollalle, tuuli- ja aurinkoenergiaan pohjautuvia energiaratkaisuja toimittavalle The Switchille ja suomalaista musiikkivientiä edistävälle Music Export Finlandille.

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnot jaettiin torstaina Helsingissä.

Golla on kansainvälisesti toimiva, mobiilituotteille suunniteltujen laukkujen valmistaja. Mallistossa on tänä vuonna yli 170 tuotetta, jotka ovat myynnissä yli 120 maassa.

Vuonna 2010 Gollan 29 miljoonan euron liikevaihdosta suurin osa tuli viennistä. Gollalla on toimisto Helsingin lisäksi Shanghaissa, Tokiossa, Chicagossa, Lillessä ja Essenissä. Henkilöstöä on noin 75.

Kasvuyrityksenä palkittu The Switch valmistaa kestomagneettigeneraattoreita ja tehonmuokkaimia, joiden avulla tuuli- ja aurinkovoimaloiden tuottama energia muunnetaan sähköverkkoon sopivaksi sähköenergiaksi.

Vantaalla pääkonttoriaan pitävällä The Switchillä on mallitehtaat Lappeenrannassa ja Vaasassa sekä tytäryhtiöt Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Yritys on kasvanut yli sadan prosentin vuosivauhdilla. Viime vuoden liikevaihto oli arviolta yli 130 miljoonaa euroa. Yritys työllistää 270 henkilöä.

Yhteisöpalkinnon saaneen Music Export Finlandin tehtävänä on auttaa suomalaista musiikkialaa kasvattamaan vientitulojaan. Yritys luo suomalaisille artisteille ja levy-yhtiöille muun muassa kansainvälisiä jakelu- ja kiertueyhteistyösopimuksia.

Vuosina 1999 - 2007 suomalaisen musiikkiviennin markkina-arvo on kasvanut noin 35 prosentin vuosivauhdilla. 2008 musiikkiviennin markkina-arvo oli noin 25 miljoonaa euroa. Vuonna 2010 Music Export Finland teki 43 vientihanketta 14 eri maassa.

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon tavoitteena on edistää yritysten toimintaa kansainvälisessä ympäristössä sekä kykyä kehittää ja soveltaa uusia toimintamalleja. Presidentti myöntää palkinnon Finpron esityksestä.