Turkki tiukentaa alkoholipolitiikkaansa

Muslimimaa Turkki tiukentaa alkoholipolitiikkaansa. Uusi ohjesääntö rajoittaa alkoholin markkinointia, saatavuutta ja tarjoilua. Islamilaistaustainen hallitus vakuuttaa, että muutokset on tehty terveyssyistä, maallinen kansanosa pelkää Turkin yhteiskunnan islamisoituvan.

Ulkomaat
Opiskelijoiden suosima baarikatu Istanbulissa.
Yle

Opiskelijoiden suosima baarikatu Istanbulissa alkaa täyttyä jo päivällä. Islaminuskoisessa Turkissa on alkoholin kieltävästä uskonnosta huolimatta ollut vapaa suhtautuminen juomiseen. Nyt islamilaistaustainen hallitus on kuitenkin rajoittanut alkoholin saatavuutta, tarjoilupaikkoja, mainontaa ja myyntiä.

Hallituspuolue AKP perustelee rajoituksia Turkin alkoholipolitiikan harmonisoinnilla EU-lakeihin. Moni ei selitystä purematta niele, sillä Turkissa juodaan jo nyt selvästi vähemmän alkoholia kuin missään EU-maassa.

- Meidän väestömme on eurooppalaista nuorempaa ja juuri nuorison keskuudessa juominen yleistyy. Uusi säännöstö on suunnattu erityisesti suojaamaan nuoria, siksi valvontaa ja tarjoilun luvanvaraisuutta lisätään, perustelee raittiusjärjestö Yesilayn puheenjohtaja Muharrem Balci.

Moderni ja alkoholia käyttämään tottunut väestönosa kokee uudet rajoitukset puuttumisena elämäänsä, se on huomattu myös alkoholia myyvissä kaupoissa.

- Rajoitukset voivat olla hyväksi nuorten suojelemisen kannalta mutta muuten pidän niitä peiteltyinä pakotteina. Pelkään pahoin, että rajoituksia on tulossa myös lisää, sanoo kaupan asiakas Ihsan Arkan

Turkissa myös moni tutkija katsoo yhteiskunnan ilmapiirin muuttuneen sitten islamilaistaustaisen hallituspuolue AKP:n valtaantulon vuonna 2002.

- Yhteiskunta asennoituu yhä kielteisemmin alkoholiin. Kun sen saantia yhä rajoitetaan lailla luodaan ilmapiiri, jossa alkoholia pitäisi juoda salaa ja tämä vahvistaa rikollista vaikutelmaa, sosiologian professori Nilüfer Narli selittää.

Rajoituksiin ja myös nouseviin alkoholiveroihin kyllästyneet ovat perustaneet Facebookiin ryhmän, jossa kerätään ihmisiä mielenosoituksiin.

Lähteet: YLE Uutiset / Lotta Nuotio, Istanbul