Jemenissä suuria mielenosoituksia

Poliisi on ampunut mielenosoittajia Jemenissä, kertoo uutistoimisto AP. Ainakin yhden mielenosoittajan kerrotaan haavoittuneen vakavasti. Presidentti Ali Abdullah Salehia vastustavat mielenosoitukset ovat voimistuneet Jemenissä torstaina.

Ulkomaat

Poliisi avasi tulen mielenosoittajia vastaan Mukallan kaupungissa maan itäosassa. Turvallisuusviranomaiset ovat raportoineet muutamista loukkaantuneista.

Mielenosoituksia on järjestetty torstaina useissa Jemenin kaupungeissa. Pääkaupungin Sanaan kaduille kokoontui ainakin 20 000 ihmistä osoittamaan mieltään presidentti Salehia vastaan.

Mielenosoittajille ei riitä, että presidentti on luvannut luopua vallasta vuonna 2013. Salehin halutaan lähtevän heti. Myös hallituksen tukijat ovat olleet liikkeellä, mutta heitä on ollut vähemmän kuin opposition mielenosoittajia.

Myös pääkaupungissa levotonta

Opposition mielenosoittajat ja presidentin tukijat ovat kivittäneet toisiaan pääkaupunki Sanaassa, mutta vakavista loukkaantumisista ei ole raportoitu.

Sanaan yliopiston edustalle kokoontuneet opposition kannattajat huusivat presidenttiä eroamaan: "Ei enää korruptiota, ei enää diktatuuria".

- Tänään lisäämme painetta presidenttiä vastaan. Hänen pitää tehdä lisää myönnytyksiä, vaatii mielenosoituksen organisoijiin kuuluva Wael Mansour.

Presidentin eroa vaativat mielenosoittajat haluavat muutoksia myös maan hallitukseen ja parempia elinoloja.

Jemeniläisistä noin puolet elää vain kahdella dollarilla päivässä. Työttömyys on valtavaa ja maa kärsii vesipulasta. Joka kolmas kansalainen on aliravittu.

Presidentti Ali Abdullah Saleh lupasi keskiviikkona luopuvansa vallasta nykyisen toimikautensa jälkeen. Lisäksi hän ilmoitti, ettei aio siirtää valtaansa pojalleen.

Saleh on hallinnut maata noin 20 vuotta. Sitä ennen hän oli Pohjois-Jemenin presidenttinä kymmenen vuotta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, YLE Uutiset