1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Professori: Päänsisäisiä ääniä yritettävä ymmärtää

Tutkimusten mukaan noin neljä prosenttia ihmisistä kuulee todistettavasti ääniä. Äänten kuuleminen liitettiin aiemmin selkeästi skitsofreniaan. Nykytietämyksen valossa ääniä kuulevat ihmiset saattavat kuitenkin kärsiä yhtä hyvin traumaattisista lapsuudenmuistoista. Ääniä ei kannata torjua, jos niitä kuulee.

Kotimaan uutiset
Amerikkalaisprofessori Andrew Moskowitz.
Yle

Yhdysvaltalainen psykologian professori Andrew Moskowitz luennoi torstaina Helsingissä lähes sadalle psykiatrille. Alan ammattilaisia kiinnostaa tällä hetkellä tieto, että osa ennen skitsofreniaan kuuluvista oireista liittyvätkin uusimman tiedon valossa ilmiöön nimeltä traumaperäinen dissosiaatio. Siihen kuuluu erityisesti päänsisäisten äänien kuulemista.

- On jo pitkään tiedetty, että monet ihmiset kuulevat ääniä. Ennen kuitenkin luultiin, että skitsofreenikot ja psyykkisesti normaalit ihmiset kuulevat erityyppisiä ääniä. Ennen luultiin, että normaalit ihmiset eivät voi kokea oikeita hallusinaatioita. Pitkällisten tutkimusten jälkeen on kuitenkin selvinnyt, että nämä kuuluvat äänet ovatkin melko samanlaisia molemmilla ryhmillä, Tanskan Århusin yliopistossa työskentelevä professori Andrew Moskowitz sanoo.

Joka kymmenes on joskus kuullut ääniä

Äänien kuuleminen on yleisempää nuorilla kuin vanhoilla. Äänet tulevat ja menevät, välillä ne muuttavat muotoaan. Stressi saattaa lisätä ääniherkkyyttä. Ääniä saattaa hyvinkin kuulla vain kerran, eikä sen jälkeen enää koskaan. Skitsofreniasta ei silloin tutkijan mukaan ole kyse.

- Nämä ihmiset voivat kuulla lohduttavia tai opastavia ääniä. Joskus he kuulevat syytteleviä ääniä. Esimerkiksi seksuaalisesti hyväksikäytetyt voivat kuulla hyväksikäyttäjänsä äänen. Äänien kuuleminen traumaattisten kokemusten jälkeen on yleistä, Moskowitz toteaa.

Äänien kuulemisesta ei ole helppo kysyä. Kysymykset on muotoiltava tarkoin. Moskowitz tukee tässä asiassa ”kaapista tulemista”.

- Mitä enemmän ihmiset tunnustavat kuulevansa ajoittain ääniä, sitä vähemmän niitä pidetään skitsofrenian oireina. Se olisi minusta hyvä asia, toteaa psykologian professori Andrew Moskowitz.

Moskowitzin mukaan täyttä yksimielisyyttä siitä, mitä äänien kanssa pitää tehdä, ei tutkijapiireissä ole. Professorin oma mielipide on, että on parempi kuunnella ja yrittää ymmärtää ääniä kuin torjua niiden olemassaolo.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann

Lue seuraavaksi