1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. radio

Elektroninen korva mullistaa radioiden kuuntelututkimuksen

Radion kuuntelua tutkitaan lähivuosina laitteella, joka taltioi kaiken kuuntelun viikon aikana. Elektroninen korva sivuuttaa jatkossa Suomessa jo 20 vuotta käytössä olleet kuuntelupäiväkirjat vanhanaikaisina ja osin epäluotettavina.

radio
Radioiden muoto on muuttunut vuosien saatossa.
Radioiden muoto on muuttunut vuosien saatossa.YLE / Sanna Kähkönen

Suomalaisten radion kuuntelua tutkitaan kolmen kuukauden välein. Kansallista radiotutkimusta on tehty jo 20 vuoden ajan. Mukana ovat niin Yleisradion radiokanavat kuin kaupalliset radiokanavat. Tutkimusta tehdään yhä päiväkirjamenetelmällä.

Jatkuvasti vaihtuvat tutkimushenkilöt merkitsevät radionkuuntelunsa kuuntelupäiväkirjaan. Vuoden aikana kerätään kuuntelutieto noin 18000 päiväkirjasta.

Menetelmä on hidas ja vanhanaikainen.

Laite sopii povitaskuun

Lähitulevaisuudessa päiväkirja joutaakin romukoppaan ja tilalle tulee taskuun menevä laite, joka taltioi muistiin kaikki radiokanavat, joita tutkimushenkilö viikon aikana kuulee. Oli radio sitten auki bussissa, hampurilaisbaarissa tai lääkärin vastaanotolla.

-On mahdollista että laite tulee käyttöön jo muutaman vuoden sisään. Kiinnostus on kova, sanoo asiakkuuspäällikkö Mervi Rauloksen radion- ja teeveenkatselua tutkivasta Finnpanel Oy:stä.

Parhaassa tapauksessa radiokanavalla on tiedossa jo seuraavana päivänä kuka on kuunnellut kanavaa, kuinka paljon ja milloin.

Kasvaako kaupallisten kuuntelu ?

Raulos arvelee että Kansallisen radiotutkimuksen tulokset muuttuvat jatkossa jonkin verran.

-Kuuntelupäiväkirjaa täytetään nyt oman muistin perusteella ja ihmiset eivät muista ihan kaikkea sellaista ohimenevää kuuntelua esimerkiksi kaupassa tai kuntosalilla. Kanava ei jää välttämättä mieleen. Tämä mittari voi tuoda esiin enemmän monipuolista kuuntelua, veikkaa Mervi Raulos.

Eniten passiivisen kuuntelun ylösmerkitsemisestä hyötynevät kaupalliset kanavat, jotka soivat kauppakeskuksissa.

Tuoreen KRT:n mukaan suomalaiset kuuntelevat joka päivä radiota keskimäärin 3 tuntia 10 minuuttia. Kuunnelluimmat kanavat ovat yhä Ylen Radio Suomi 37 prosentin ja Radio Nova 11 prosentin kanavaosuudella.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi