Hyppää sisältöön

Teatterissa ollaan taas tulitikkuja lainaamassa

Tämän vuoden ensimmäinen ensi-ilta Kemin Kaupunginteatterissa tuo lavalle yli satavuotiaan näytelmän. Tulitikkuja lainaamassa on Algot Untolan ensimmäinen nimellä Maiju Lassila julkaisema romaani vuodelta 1910.

Kuvassa näyttelijät Eero Rannio ja Pekka Hänninen. Kuva: Juha Vuorinen

Viimeksi 70-luvulla Kemin kaupunginteatterissa esitetty näytelmä valikoitui Juha Vuorisen toimesta ohjelmistoon ilman sen kummempia kytköksiä tähän aikaan. Vaikka onhan tarinan juoni varsin samankaltainen kuin nyt valkokankalla pyörivässä, supersuositussa Napapiirin sankarit elokuvassa.

- Perusidea on sama, mutta emme ole siirtäneet tätä näytelmää kuitenkaan nykypäivään, sanoo dramaturgiasta vastaava näytelmän ohjaaja Juha Vuorinen.

Aivan kuten Napapiirin sankareissa lähdetään digiboxin hakuun monien kommellusten siivittämänä, niin tässäkin näytelmässä ne tulitikut jää usean kohelluksen jalkoihin.

Suomalaisia näytelmässä ollaan näkyvästi ja sitä ilmentävät myös näytelmän lavasteet. Sinivalkoinen lavastus on pirtinpöytineen ja uuninpankkoineen suomalaisuutta kuvaava ja tarkoituksella vähän vinksahtanut.

- Tarinan hahmojen viehättävällä tavalla vinosta ajattelusta se lähti ja sitten se vinoutui tähän mittaansa kuin se nyt on, hymyilee Porista vieraileva lavastaja Tuuli Seppälä.

Tulitikkuja Lainaamassa saa ensi-iltansa samana viikonloppuna kun Kemissä vietetään Taiteiden yötä eli helmikuun toisena viikonloppuna.