1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

FAO: Ruoan hinta ennätyskorkealla

Ruoan hinta nousi tammikuussa maailmalla ennätyskorkeaksi, sanoo YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO. FAO odottaa hinnannousun jatkuvan lähikuukausina ja varoittaa, että tämä voi johtaa kuohuntaan hinnannousun pahiten koettelemissa maissa.

Ulkomaat

Ruoan hinnannousu oli yksi tekijä, joka oli laukaisemassa arabimaiden viimeaikaista hallitustenvastaista mielenosoitusaaltoa.

FAO:n ruoan hintaa kuvaava indeksi on nyt ylimmillään sen jälkeen, kun tilastointi alkoi vuonna 1990. Joulukuusta indeksi nousi 3,4 prosenttia. Erityisesti nousivat maito- ja viljatuotteiden sekä öljyjen ja rasvojen hinnat. Merkittävintä hinnannousu oli Kiinassa, Intiassa, Indonesiassa ja Venäjällä.

FAO:n ekonomistin Abdolreza Abbasianin mukaan ei ole toiveita siitä, että hinnat palautuisivat ainakaan ennen kesää normaalina pitämämmälle tasolle.

Hän toteaa, että ruoan hinnannousu on erityinen huolenaihe ruokapulasta kärisivissä köyhissä maissa, joiden voi olla vaikea rahoittaa ruoan tuontia sekä köyhissä kotitalouksissa, jotka käyttävät suuren osan tuloistaan ruokaan.

Avustusjärjestö Oxfam varoittaa, että miljoonien ihmisten elämä on uhattuna. Järjestö toteaa, että kehitysmaiden köyhät käyttävät 50 - 80 prosenttia tuloistaa ruokaan.

Oxfam pitää hinnannousun syinä tuotannon vähenemistä huonon sään vuoksi, lannoitteiden ja kuljetuksen kallistumista öljyn hinnannousun myötä, biopolttoaineiden kasvanutta kysyntää, vientirajoituksia sekä taloudellista keinottelua.

Myös YK:n alainen Maailman elintarvikeohjelma WFP varoittaa elintarvike-epävakaudesta. WFP:n pääjohtaja Josette Sheeran toteaa, että jos ihmisillä ei ole tarpeeksi syötävää, heillä on vain kolme vaihtoehtoa: he voivat kapinoida, he voivat muuttaa tai he voivat kuolla. Tarvitsemme paremman toimintasuunnitelman, Sheeran korosti.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi