Kierrätysinto työllistää pääkaupunkiseudun käsityöläisiä

Käsityöläisammatit ovat uudessa nousussa taantuman jälkeen. Kuluttajat ovat viime vuosina alkaneet arvostaa yhä enemmän yksilöllisiä, laadukkaita ja ekologisia tuotteita.

käsityöt (tuote)
YLE

Helsinkiläiset käsityön ammattilaiset esittäytyvät tämän viikonlopun aikana Yksilöllisen käsityön päivillä Kaapelitehtaalla.

Näyttelypöytien takana syntyy muun muassa tuoleja ja kultauksia. Nykypäivän käsityöläinen voi olla mitä vain kondiittorista nahkuriin tai korusuunnittelijasta maalariin.

Modistimestari Memmu Lankilan taitavissa käsissä syntyy tohtorinhattu kahdessa työpäivässä.

- Olen tässä ommellut puolitoista tuntia ja kohta tämä lieri on valmis. Eli kapealla saumavaralla, millin pistoilla ommellaan käsin koko lieri ympäri niin, että siitä tulee hieno ja siisti, Lankila selittää ammattinsa saloja.

Kalannahkuri Liisa Saarni on tuonut viereiseen pöytään mateennahasta tehtyjä kalentereita, käsilaukkuja ja muita asusteita.

- Me näytämme täällä meidän osaamisemme ja taitomme. Siinä ihmiset mahdollisesti rupeavat ajattelemaan, että näinkin voi tehdä eikä kaikkea tarvitse ostaa valmiina kaupasta.

Uniikki tuote on valmistettu kotikulmilla

Kierrätysmateriaalit ovat yleistyneet lähes joka alalla. Myös kuluttajien laatutietoisuus on kasvanut, selittää Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen toiminnanjohtaja ja messujen puuhanainen Maria Ampuja.

- On ollut ilo havaita, että myös kuluttajat ovat huomanneet, että kaikkea ei tehdä kiinassa, Aasiassa tai itä-Euroopassa. Täällä kotimaassa ja pääkaupunkiseudulla tehdään todella hienoja tuotteita.

Taantumasta pahiten kärsivät luksustuotteita valmistavat. Sen sijaan vanhoja vaatteita uudistavilla ompelijoilla ja suutareilla riitti töitä. Rahan ollessa tiukalla kertakäyttökulttuuriin ei ole varaa, Ampuja toteaa.

- Se hintahan tulee ajan kanssa, kun tuote kestää. Ja jos se menee rikki, niin sen pystyy korjaamaan. Voi ajatella, että esimerkiksi tuolilla tai laukulla on elinikäinen takuu.

Kierrätyslasista uusia esineitä ekologisesti valmistava pullonpilkkoja Jukka Isotalo uskoo tulevaisuuteen.

- Kyllä tällä elannon saa, jos ei halua olla Suomen rikkain mies. Se on tietysti tavoitteena, mutta vielä en ole onnistunut. Otsa hiessä tässä on työnsä tehtävä. Mutta työ on mukavaa ja henkisesti palkitsevaa.

Netin kautta maailmalle

Monien käsityöläisen ongelmana on edelleen, kuinka saada palvelut ja asiakkaat kohtaamaan. Omien liikkeiden ohella tuotteita myydään yhä enemmän verkossa. Suunnittelija Nina Saksmanin koruja voi ostaa useammallakin sivustolla.

- Keskityn enemmän nettikauppoihin, koska internet on tällä hetkellä se juttu, mistä ihmiset ostavat ja seuraavat muotia.

Kaikkien töitä ei kuitenkaan tarvitse etsimällä etsiä vaan niihin saattaa törmätä jopa katukuvassa. Kultaajamestari Harri Virtasen viime vuosien suurimpia projekteja ovat olleet Uspenskin katedraalin kupolit ja rautatieaseman kellotaulun nupit.

- Jos menee naimisiin Tuomiokirkossa, niin kun siihen kaarelle polvistuu, niin se kaari on meidän tekemä, Virtanen toteaa ylpeänä.

Lähteet: YLE Helsinki