1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomi ja Venäjä innokkaita alentamaan verkkovierailujen hintaa

Suomi ja Venäjä aloittavat neuvottelut matkapuhelinverkkojen vierailuhintojen eli roaming-hintojen alentamisesta. Asiasta sopivat viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) ja Venäjän viestintä- ja joukkotiedotusministeri Igor Shtshegolev. Ministerit tapasivat perjantaina Moskovassa.

talous

Venäjä aikoo keskustalla verkkovierailuhintojen alentamisesta myös EU-komission kanssa. Suomi toivoi asiassa nopeampia, kahdenkeskisiä neuvotteluja. Ensimmäiset asiaa koskevat neuvottelut käydään maaliskuussa, jolloin ministeri Shtshegolevin on määrä saapua Suomeen yritysdelegaation kanssa.

Lindénin mukaan molemmat osapuolet ovat innokkaita alentamaan roaming-hintoja, koska kustannukset kuluttajille ovat tällä hetkellä kohtuuttomia.

Ministerit keskustelivat myös uusista matkapuhelinverkoista ja 800-taajuusalueen avaamisesta matkaviestikäyttöön. Venäjällä 800-taajuus on sotilaskäytössä, minkä vuoksi taajuutta ei Suomen rajalla ole ollut mahdollista käyttää.

Shtshegolev ilmoitti, että Venäjällä siirtyminen alueen matkaviestinkäyttöön voi tapahtua hyvinkin nopeasti, jos teleyritykset kattavat siirtymän kustannukset. Muussa tapauksessa siirtymiseen voi mennä vuosia. Venäläiset ovat Lindénin mukaan arvioineet hankkeen hinnaksi 1,5 miljardia euroa.

- EU-alueella 800-taajuus on arvioitu olevan 80 miljardin euron arvoinen. Venäjällä puhutaan myös kymmenien miljardien arvoisesta taajuusalueesta. Siinä mielessä uskon, että operaattoreilla on kiinnostusta panostaa sotilaiden siirtymiseen toiseen taajuusalueeseen.

Ministerit olivat myös samaa mieltä siitä, että 450-taajuusalue tulisi saada vähitellen neljännen sukupolven matkaviestinverkkojen käyttöön. Lindénin mukaan Suomen 450-verkossa on mahdollisuus siirtyä CDMA-teknologiaan, joka on käytössä myös Venäjällä. Näin syntyisi suuri markkina-alue, joka kiinnostaisi sekä verkkotoimittajia että laitevalmistajia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi