Raakojen väkivallantekojen taustalla usein muuta rikollisuutta

Poikkeuksellisen raakojen väkivaltarikosten taustalla on Meri-Lapissa yhä usein huumerikollisuutta ja päihteiden väärinkäyttöä. Rikollisten välienselvittelyt ovat hyvin väkivaltaisia ja teonkuvaukset ovat raaistuneet. Poliisin mukaan ulkopuolisten on kuitenkin epätodennäköistä joutua vedetyksi mukaan näihin rikosvyyhteihin.

rikokset

Kemi-Tornion käräjäoikeudessa perjantaina päättyvä pahoinpitelyjuttu oli täkäläisissä oloissa poikkeuksellisen raaka. Käräjille joutuneet seitsemän henkilöä ovat syytteen mukaan olleet osallisina useita päiviä jatkuneissa pahoinpiteyissä, vapaudenriistossa ja kiristyksessä.

Tekijät ovat käyttäneet aseinaan nyrkkien lisäksi muun muassa jalkajousta, ilmapistoolia, injektioruiskua, pesäpallomailaa ja sorkkarautaa. Kolmesta uhrista yksi on kidnapattu tekijäjoukon matkaan, minkä jälkeen hän on ollut vangittuna ja useiden pahoinpitelyjen uhrina kolme vuorokautta.

Tekijöinä on ollut useita kemiläisiä henkilöitä, joista osalla on pitkä väkivalta- ja päihderikostausta. Kihlakunnansyyttäjä Kirsi Männikön mukaan tekijät ja uhrit ovat olleet ainakin jollakin tavalla tuttuja entuudestaan.

Poikkeuksellisen törkeä Peräpohjolan oloissa

Männikön mukaan näin julmat pahoinpitelyt ja väkivaltarikokset ovat meidän oloissamme poikkeuksellisia. Syyttäjä vaatiikin yhtä lukuunottamatta kaikille seitsemälle vankeusrangaistuksia. Päätekijän rangaistusvaatimusta koventaa rikostausta.

Peräpohjolan poliisin rikoskomisario Hannu Turunen allekirjoittaa Männikön arvion rikoksen poikkeuksellisesta luonteesta. Hänen mukaansa vastaavia tapauksia on historiassa ollut, mutta viimeksi kuluneiden parin vuoden aikana tämä on jo toinen.

- Useimmiten tämänkaltaiset väkivaltarikokset liittyvät huumausainerikollisten välienselvittelyyn - joko keksittyjen tai todellisten velkojen perimiseen, Turunen sanoo.

Puhumattomuus vaikeuttaa tutkimista

Turusen mukaan rikollispiirien väkivallan selvittäminen on usein vaikeaa, sillä niin tekijöitä kuin uhrejakin on vaikea saada puhumaan. Jalkajousipahoinpitelystä syytettynä olevatkin ovat yhtä lukuunottamatta kiistäneet osallisuutensa ja ylipäätään läsnäolonsa tekopaikalla.

- Tekijät yleensä kiistävät laitaa lukien kaikki syytteet. Mutta valitettavasti myös uhreja on vaikea saada avautumaan uuden väkivallan pelossa. Poliisi on näin täysin todistelun varassa, Turunen sanoo.

Todistelussa käytetty Facebook-viestejä

Jalkajousipahoinpitelyn tapauksessakin todistelussa on käytetty myös uusia menetelmiä. Muun muassa kiristyksestä näyttönä on käytetty syytettyjen uhreille lähettämiä Facebook-viestejä.

- Internetseuranta on nykyaikaa ja pakkokeinolaki antaa esimerkiksi mahdollisuuden tietokoneiden takavarikoimiseen ja tutkimiseen. Mutta poliisilla on tiettyjä mahdollisuuksia myös seurata rikollisia täysin julkisten tietojenkin perusteella, Turunen sanoo.

Lähteet: YLE Perämeri