1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vieraslajit

Miten torjua vieraslajeja?

Maa- ja metsätalousministeriö toivoo kansalaisilta palautetta valtakunnan ensimmäisen vieraslajistrategian valmistelua varten. Erityisesti toivotaan kommentteja jättiputkien ja muiden vieraslajien torjuntakeinoista.

vieraslajit
Ympäristötoimen Toni Pöntelin pitelee jättiputkea
YLE

Suomessa on nykytietojen mukaan 196 haitallista vieraslajia. Ne aiheuttavat monia ongelmia. Maa- ja metsätaloudelle aiheutuneiden tuhojen lisäksi ne voivat uhata eläinten ja ihmisten terveyttä sekä virkistyskäyttömahdollisuuksia.

Haitallisten vieraslajien arvioidaan aiheuttavan vuosittain vähintään 12 miljardin euron taloudelliset menetykset pelkästään Euroopassa. Uusille elinalueille levinneet vieraslajit voivat osoittautua hankaliksi, joskus jopa mahdottomiksi hävittää.

Haitallisia vieraslajeja myös Keski-Suomessa

Vieraslajistrategiassa määritellään erityisen haitallisten lajien joukkoon kurtturuusu, rapurutto, jättiputket, espanjansiruetana, mäntyankeroinen ja minkki. Näiden leviäminen pitäisi torjua erityisen tehokkaasti.

Keski-Suomessa kurtturuusun ei tiedetä vielä aiheuttaneen ongelmia, mutta rannikkoalueilla se valtaa elintilaa aggressiivisesti ja hävittää altaan alkuperäisen kasvillisuuden ja muuttaa samalla uimarannat käyttökelvottomiksi.

Jättiputkesta tekee erityisen haitallisen sen nopea leviäminen, muun kasvillisuuden tukahduttaminen ja myrkyllisyys. Kasvineste aiheuttaa yhdessä auringonvalon kanssa iholle vakavia palovammoja, joiden paranemiseen voi mennä vuosia.

Oheisten linkkien kautta voit ilmoittaa haitallisista vieraslajeista tai kommentoida vieraslajistrategiaa. Se on nähtävillä 28. helmikuuta saakka.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi