1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suupohjan seutukunta

Suupohjassa käydään tiukka vaalitaisto

Asetelmat ovat jännittävät keskustapuolueen sisällä. Toisaalta perussuomalaisten asema on ollut alueella perinteisesti vahva. Yksin Kauhajoelta eduskuntaan pyrkii kolme poliitikkoa.

Keskustan kansanedustaja Lasse Hautala nousi eduskuntaan kesken kauden. Nyt hän aikoo uusia paikkansa. Kuva: Juha Kemppainen / YLE

Keskustelut ihmisten kanssa, tupaillat sekä market- ja toritapaamiset ovat Suupohjassa eduskuntavaaliehdokkaiden keinot vaalivoiton saavuttamiseksi.

Kauhajoelta selkeänä haastajana on matkassa mukana keskustasta perussuomalaisiin loikannut Sami Yli-Rahnasto. Tulevat viikot mies kiertää koko vaalipiirin alueella. Perusäänet hankintaan kuitenkin kotikonnuilta.

- Kyllä mä uskon, että perusta luodaan lähellä. Suupohjassa ja lähikunnissa meillä on tässä sellainen ehdokkaiden tihentymä, että kisasta on tulossa varmasti tiukka ja mielenkiintoinen, Yli-Rahnasto arvioi.

Kesken kauden eduskuntaan nousseelle kansanedustajalle, keskustan Lasse Hautalalle valtakirjan uusimisen resepti on selkeä ja yksinkertainen.

- Se on yksinkertaisesti se, että saa ääniä. Itselläni on kokemusta vuoden 2007 vaaleista, kun jäin hiukan vaille. Näin ollen tiedän myös sen tunteen, kun eduskuntapaikka jää saavuttamatta.

Viime vaaleissa Hautalan tiputtajana oli muun muassa hiihtojätti Juha Mieto Kurikasta. Naapurikunnan kansanedustaja on kova kilpailija myös tulevissa vaaleissa. Porvariääniä kahmii myös kristiinankaupunkilainen kokoomuksen kansanedustaja Petri Pihlajaniemi.

Ehdokkaat toivovat asiakampanjoita

Perussuomalaisten kannatus puolestaan on Suupohjassa ollut aina keskivertoa korkeampi. Sami Yli-Rahnasto ei pidä mahdottomana, että alueella joka viides äänestäjä vetäisi viivan perussuomalaisille. Ihan näin kovaan perussuomalaisten kannatukseen eivät kilpailjat usko.

- Kyllä kampanja on varmasti kova mutta toivottavasti reilu. Toivoisin, että asiakysymykset ovat niitä, jotka nostetaan esille. Nyt on äänestäjillä varaa valita, ketä äänestää. Toivottavasti he kuuntelevat, mitä kenelläkin on asiapuolella sanottavana, toivoo SDP:n ehdokas Raija Kuusisto.

- Nyt, kun on hieman tällainen politiikan vastatuuli, niin täytyy saada mentyä sitä tuulta vastaan ja kerrottua ihmisille, kuinka tärkeää on käydä äänestämässä ja kuinka tärkeää on se, että näillä poliittisilla päätöksillä sitten vaikutetaan maakunnan ihmisten asioihin, sanoo puolestaan keskustan Lasse Hautala.

Suupohjan ehdokkaita puhuttavat vaalitaistossa muun muassa peruspalvelut, maaseudun kehitys ja eläkeikä. Rahaa tuohon taistoon kuluu Raija Kuusistolla vajaat 10 000 euroa. Perussuomalaisten Sami Yli-Rahnasto arvelee rahaa kuluvan 20 000 -40 000 euroa. Lasse Hautalan vaalibudetti on keskimäärin keskustalainen eli noin 50 000 euroa.